AFERA SNIMAK: Osim Gordane Tadić, do kraja godine smjene Mehmedagića i Debevca?

Šta se čeka s Osmicom? Čime i kome prijeti notorni Milorad Dodik? Zbog čega su se Hrvati pridružili Bošnjacima? Ko i zašto razara Velež?

AFERA SNIMAK: Osim Gordane Tadić, do kraja godine smjene Mehmedagića i Debevca?

Sve spremno za smjenu

Nakon što je u javnost procurila afera Snimak, koja teško kompromitira direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmicu, ali i glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić (…), do kraja godine Mehmedagić bi trebao da napusti poziciju direktora OSA-e, potvrđeno je Inforadaru iz više izvora.

Ove smjene bi, prema informacijama koje smo dobili iz izvora međunarodne zajednice, trebalo da budu vrlo jasna poruka i njihovim političkim pokroviteljima, budući da je Tadić pod direktnom kontrolom Čović-Dodik koalicije (HDZ-SNSD), a Debevec pod kontrolom SDA.

U 14 sati istoga dana, u Centrali SDA sazvan je sastanak samog vrha stranke. Jedna od tema je, prema pouzdanim saaznanjima Inforadara, bila i afera Osmica, odnosno Snimak. Sastanku, koji se odužio do kasno u noć, prisustvovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, veoma važna osoba za budućnost Mehmedagića, kao što je Mehmedagić bio važan za karijeru njenog sina Alija kojeg je kao uposlenika OSA-e poslao „na rad“ u bh. ambasadu u Kataru.

Sama Turković istovremeno je član izvršnog tijela Vijeća ministara, koje osim nje čine i predsjedavajući Zoran Tegeltija te drugi potpredsjednik Vjekoslav Bevanda, sa mandatom da smijene direktora OSA BiH, o čemu odluka mora da bude jednoglasna.

O ovom slučaju sjednicu je najavio i Nermin Nikšić, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-e, čiji su članovi, između ostalih, i čelnici SDA Asim Sarajlić i Safet Softić. Međutim, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e tek je savjetodavno tijelo. U toj Komisiji raspravljaju, daju mišljenja i istražuju – ali ne smjenjuju.

Ono što je notorna činjenica jeste da je nakon objavljenog audiosnimka Osman Mehmedagić, koji je neokrznut prošao mnoge afere, sada našao u gotovo bezizlaznoj poziciji. Javno je priznao da je privatno špijunirao, uhodio, krio kriminalce, itd. Toga je svjestan i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je do sada uspijevao Osmicu zadržati na čelu ove iznimno značajne državne službe uprkos svim aferama, pa je, u ovom trenutku, Osmici najbliža „penzija“. Tim prije jer je Mehmedagić imenovan na ovu funkciju još u novembru 2015. godine (dakle prije skoro šest godina) na mandat od četiri godine te je u međuvremenu stekao „pravo“ na penzionisanje. (Almedin Šišić, Inforadar)

Dodik poslao žestoke prijetnje

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pozvao je večeras na zasjedanje Narodnu skupštinu Republike Srpske, te da se u njoj poništi sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

– Ono što u Dejtonu piše, BiH može imati jednog predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva, ostale ljude ćemo povući iz Vijeća ministara, zabranit ćemo djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i ostale hibride. Ako hoće takvu Bosnu, mi to možemo uraditi, a ako neće, onda Bosna ne zaslužuje ni da postoji, rekao je Dodik.

Ponovio je da je Christian Schmidt lažni visoki predstavnik.

 Hoćemo da kažemo da nas ne zanima nikakav visoki predstavnik, pogotovo ovaj koji se lažno predstavlja i koji bi donosio neke odluke. Vidim da danas on piše neko pismo, da on nešto traži, šta on ima sa platama, šta on im s tim stvarima. Neka to rješava u svojoj zemlji, a ne kod nas, kazao je on u izjavi za RTRS, pozvavši građane RS-a da shvate ozbiljnost situacije.

Dodik je još dodao kako briselske diplomate i sarajevska politika ne mogu praviti zemlju.

– Briselske diplomate se uvijek nešto žure. Uvijek guraju svoje. Uvijek je bilo da ono što je ranije naznačeno u Sarajevu, tako i bude na kraju, pa nam samo ispostave zahtjev. U takvoj BiH mi nećemo da budemo, zaključio je on. (Oslobođenje)

I Klub Hrvata traži zaštitu nacionalnog interesa zbog forsiranja ćirilice i srpskog jezika u RS-u

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske donio je Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma.

Ovu odluku podržalo je pet izaslanika, dok je jedan bio protiv i jedan suzdržan.

Kako navode u obrazloženju, smatraju da ovaj zakon, koji je Narodna skupština RS usvojila na posebnoj sjednici 15. septembra, nije u skladu s ustavima RS-a i BiH, kao ni s međunarodnim pravnim normama.

“Klub izaslanika smatra da su ovim zakonom jezik hrvatskog naroda, hrvatska nacionalna kultura, kao i naše pismo latinica dovedeni u neravnopravan i diskriminatoran položaj u odnosu na jezik srpskog naroda, srpsku kulturu i pismo ćirilcu”, navodi se u odluci koju potpisuje Ivo Mijić, predsjednik kluba.

Po istom osnovu i Klub Bošnjaka u Vijeću NSRS-a na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa. (Klix)

Organizirani atak na Velež

Treba to reći odmah na početku, u prvoj rečenici, jer ono što se dešavalo posljednjih mjeseci u bh. fudbalu ne ostavlja mjesta dvojbi: Vico Zeljković, čija je najpoznatija referenca za imenovanje na čelo Fudbalskog saveza BiH to što mu je Mile Ronhil daidža, izabran je na to mjesto kako bi uništio bh. nogomet.

Ne radi se tu samo o Veležu, zbog kojeg sve ovo i pišem, nego i o svemu ostalom, što je valjda svakome jasno, počev od dešavanja u vezi s izborom selektora BiH (znamo već tu priču, izlišno ju je ponavljati) pa do lanjskog prvenstva u kojem se moglo desiti sve osim jednog: da Borac ne bude prvak one iste države koju politički predstavnici iz Republike Srpske na čelu s Vicinim daidžom, mrze, ne poštuju i negiraju. No, nije, naravno, Vico sam u ovome. Njemu najbliži i, svakako, najodaniji partner u rušenju fudbalskog saveza zapravo je fudbalska verzija Dragana Čovića, inače bivšeg navijača Veleža, Ivan Beus. Sva tijela unutar Saveza, uključujući, ponajprije, sudijsku organizaciju, njihove su marionete, odnosno, da naglasimo: marionete politika koje utjelovljuju Mile Ronhil i Dragan Red Army Čović.

I tu svaka priča o bh. fudbalu počinje i završava. Kako ona o menadžerskom mešetarenju unutar fudbalske reprezentacije, na koju su nedavno ukazali Asmir Begović i njegov otac, tako i ona o Sabriji Topaloviću, sudijskom isprdku koji se, u utorak navečer, poigravao s emocijama šest-sedam hiljada ljudi na tribinama u Vrapčićima, dajući im školski primjer kako gore iznesena tvrdnja o rušenju Saveza funkcioniše u praksi. Gospodin Sivi Mercedes iz Zenice došao je u Mostar ne da dijeli pravdu, što bi mu, vjerovali ili ne, morao biti posao, nego da odradi rabotu za nalogodavce iz Saveza: trebalo je isprovocirati reakciju kako bi se imao motiv za reakciju na reakciju, što je – već je prepoznajete, zar ne – tipična balkanska politička doktrina, čiji je pionir, kako je to u jednome tekstu nedavno napomenuo Viktor Ivančić, Slobodan Milošević.

Na jednome, ipak, treba čestitati Vici i ljudima iz Saveza: za svoj naum nisu mogli izabrati pogodnijeg čovjeka, jer onako savršeno glup, kakav već jeste, Sabrija Topalović nijednoga časa nije uspio da shvati da je ono što radi, zapravo, neka vrsta guranja šarafcigera u utičnicu pod naponom. Na kraju se tačnom ispostavila jedna drevna mostarska mudrost koja kaže da, jebiga, ni šarafciger nije za svakoga. (Elvedin Nezirović, Tačno net)

 

About The Author