SENAD PEĆANIN NA FACE TV-u: Šakom u glavu

Poznati advokat i jedan od najboljih bh. novinara redovan je gost Senada Hadžifejzovića i ti su intervjui najlucidnije i najoštrije dijagnoze aktuelne društvene i političke situacije

SENAD PEĆANIN NA FACE TV-u: Šakom u glavu
Foto: Face TV

FTV: „Odgovorite ljudima“, 30. april

TRI STRANE, ŠEST GOSTIJU: Žučna  diskusija šestoro gostiju u emisiji u kojoj su suočeni predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca. Pohvalno je što su među gostima bili i predstavnici sindikalista iz Tuzlanskog,  odnosno poslodavaca iz Srednjobosanskog kantona. Napredak je to u odnosu na političke emisije s jednim gostom ili dva-tri sličnomišljenika. Rezultat je dinamična emisija u kojoj su se smjenjivali argumenti i kontraargumenti. Svrha dijaloških emisija i jeste sučeljavanje suprotstavljenih strana radi potpunijeg razumijevanja problema i pronalaženja rješenja. Predstavnici različitih sindikata, Mersiha Ferhatović-Beširović, Lejla Ćatić i Sakib Kopić, dobili su priliku obrazložiti zamjerke radnika na tzv. „korona-zakon“, strah od mogućih zloupotreba, te svoje zahtjeve. „Ovim mjerama država spašava sistem, a ne privredu koja ga puni. Za neke kompanije ovo je izgovor da se riješe zaposlenika“, kaže Ferhatović-Beširović.

PATOLOŠKA MRŽNJA: I Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, priznao je da bi većina poslodavaca morala imati kumuliran novac za isplatu jedne ili više plata. Optužbu Zorana Gazibarića, člana UO Udruženja poslodavaca SBK, da dio sindikalista patološki mrzi poslodavce, Mersiha Ferhatović-Beširović nije prešutjela. Kao predsjednica sindikata trgovine, navela je podatak da je već 18. marta, tj. samo dva dana nakon uvođenja restriktivnih mjera, otkaz dobilo 200 radnika u tri grada u BiH. Među njima i zaposlenici 15 kompanija s najvećom dobiti u prošloj godini. „Ako je to mržnja, onda mi patološki mrzimo poslodavce.“

NADGLASAVANJE: Budući da je Zlatko Hurtić, savjetnik u Federalnoj vladi, zamjerao sindikalistima da kritikuju, a ništa konkretno ne predlažu, voditelj Darjan Babić pitao je šta je rješenje za radnike. Iako  povremene upadice nisu neuobičajene tokom rasprava s većim brojem učesnika, u nekim momentima je voditelj trebao intervenisati da bi zaustavio nadglasavanje i omogućio drugoj strani da odgovori na optužbe.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik“, 2. maj

DVA SENADA O „RESPIRATORIMA“: Ljudi hoće konkretne podatke, imena, primjere, apelovao je Senad Hadžifejzović na početku razgovora sa Senadom Pećaninom, iskusnim advokatom i novinarom. Poznat po lucidnom i argumentovanom kritikovanju društvenih anomalija, Pećanin ni ovaj put nije razočarao. Zbog navođenja konkretnih slučajeva i imena, uz pravna pojašnjenja i podsjećanja na velike, a prekinute istrage o kriminalu, Pećanin je odličan sagovornik za aferu „Respiratori“. I drugi Senad je bio direktan, pa je to pitanje postavio odmah na početku emisije. Dok je Pećanin pričao kako se slučaj zataškava, Hadžifejzovića je zanimalo ko ga zataškava i je li uobičajeno da na istom predmetu rade dva tužilaštva.

SLOM TUŽILAŠTVA: Stručnim, ali pitkim pojašnjenjem zakonskih odredbi i procedura, bez birokratskih fraza, gledaocima je rasvijetljen pravni aspekt slučaja. „Niz je indicija i činjenica koje ukazuju da Fahrudin Solak i Fikret Hodžić ovo nisu mogli uraditi sami“, govori Pećanin. Voditelj ne želi ništa ostaviti nedorečeno pa pita ko stoji iza njih. Pećanin proziva „vrh SDA“. Glavni krivac je, objašnjava, nedjelotvoran pravni sistem u koji je međunarodna zajednica uložila ogroman novac, a njegov slom desio se 2010. Potkrepljuje to temeljitim podsjećanjem na višemjesečnu istragu „Reket“, u kojoj su bili osumnjičeni Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik i Dragan Čović. Uprkos „savršenoj optužnici“, istraga je, nakon pobjede spomenutih aktera na izborima te godine, obustavljena. Spomenuo je Pećanin i druge afere s važnim akterima – od nekadašnjeg direktora UIO BiH Kemala Čauševića, preko Dalide Burzić, do Sebije Izetbegović.

ČEKAJUĆI BOSANSKOG KURTIJA: Kvalitetni odgovori podstakli su i zanimljiva pitanja. Kakav je mentalni sklop ovih moćnika kad ne razmišljaju šta će biti ako neko sazna za ono što rade? Misliš li da se ni ovaj put ništa neće desiti? Pećanin je pojasnio zašto ni opoziciji nije u interesu da BiH postane članica EU. Na pitanje o tome kako do promjena, gost zna odgovor. Treba nam Albin Kurti, nepotkupljiv lider, beskrupulozan borac protiv kriminala. Kakav lider nam treba, zna i većina građana ove države, ali je pitanje  – imamo li ga. Logično je, stoga, i potpitanje voditelja – vidiš li ga u opoziciji? Na spominjanje Elmedina Konakovića, Hadžifejzović je podsjetio da je i on „pripadao njima“, kao i da je samovoljno dijelio budžetski novac. Korigujući svoje mišljenje, gost je obrazložio zašto Konaković ipak nije bh. Albin Kurti. Zamjerka voditelju: gosti se tokom intervjua moraju persirati bez obzira u kakvim su odnosima sagovornici kad se kamere ugase.

 

RTRS: „Pečat“, 30. april

FEDERACIJA POPUŠTA, RS ISPAŠTA: Zemlja bez nade i dogovora. Ovako različite mjere dva bh. entiteta u borbi protiv širenja zaraze opisuje Nada Veletić. Prema priči koja slijedi, cijenu plaća cijela država, a isključivi krivac je Federacija. Ne ulazeći ovdje u opravdanost ublažavanja mjera, činjenica je da je u priči navedeno više netačnih tvrdnji. Govori se o naglom skoku broja oboljelih u cijeloj BiH. Pritom se ignoriše podatak da npr. u TK-u, koji je i najmnogoljudniji u Federaciji, nema nijednog aktivnog slučaja zaraze. Navedeno je, takođe, da je u Federaciji ponovo uveden policijski sat, a nije rečeno da se to odnosi samo na prva tri dana maja. Glavni izvor u priči je ministar Dragan Lukač. Emitovana je i izjava ministra Fahrudina Radončića u kojoj apeluje na usaglašavanje mjera. Zašto te mjere nisu usklađene, da li je i kako je Republika Srpska reagovala na pozive za njihovo usklađivanje, nije spomenuto. Tendenciozno su protumačeni i dijelovi izjava infektologa Bakira Nakaša za BHRT i Šefika Džaferovića. Sve je zaokruženo izjavom Milorada Dodika o disfunkcionalnoj BiH.

RUSKI MITROPOLIT MEĐU EPIDEMIOLOZIMA: Je li korona djelo čovjeka? U „Pečatu“ se našla i poduža priča o ovoj temi. Nakon stavova 88-godišnjeg francuskog nobelovca, virusologa Luca Montagniera, koji tvrdi da je virus stvoren u laboratoriji, te srbijanske neurohirurginje Danice Grujičić, koja smatra isto, predstavljeni su stavovi molekularnog biologa, epidemiologinje i dva virusologa. Kako se u priči u kojoj su najavljeni stavovi epidemiologa našla i neurohirurginja? Da li samo zato što se slaže s mišljenjem Montagniera, a ostali sagovornici ne? Daleko neobičnije je to što se kao izvor u priči pojavljuje i jedan ruski mitropolit. Citira se njegova izjava o vođenju „svjetskog rata protiv ovog zla“. Kada su vjerski službenici postali kompetentni za tumačenje porijekla virusa i davanje preporuka za borbu protiv njega?

BNTV: „Puls“, 30. april

BORENOVIĆ O DODIKU: Dok su mnogi političari, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel, kanadskog premijera Justina Trudeaua, pa i one u BiH poput Željka Komšića ili Dragana Čovića, bili u izolaciji zbog pandemije, Milorad Dodik nije. Nijednom – iako je u više navrata putovao van BiH. Loša je Odluka štaba za vanredne situacije RS-a kojom je Dodik izuzet iz zdravstvenih preporuka – obrazlaže Borislav Borenović, predsjednik PDP-a, gostujući u emisiji Suzane Rađen-Todorić. Urednica s pravom pita zar zastupnici opozicije u NSRS-u nemaju ništa reći o tome. I u drugim situacijama urednica je potpitanjima podstakla gosta na obrazloženje. Kada je rekao da je Dodik najviše naštetio entitetskim institucijama, pitanjem „zašto“ podstakla je odgovor o tome na koji način ih je Dodik obezvrijedio.

POZIV MINISTRU, PREMIJERU I PREDSJEDNICI: Zbog rasta broja zaraženih u RS-u, otvoreno je i pitanje uzroka takvog stanja. Resorni ministar Alen Šeranić je, dobro primjećuje urednica, odavao utisak čovjeka koji zna šta radi i koji kontroliše situaciju, a sada haos. Napomenula je da je poslala poziv za gostovanje u sljedećim emisijama ministru Šeraniću, premijeru Radovanu Viskoviću i entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović. Bit će zanimljivo čuti njihove odgovore ako ih dočekamo.

ZAKLJUČAK: U „Odgovorite ljudima“ žustra rasprava predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca. U „Centralnom dnevniku“ dva Senada – Pećanin i Hadžifejzović. S dugogodišnjim novinarskim iskustvom u istraživanju korupcije i kriminala, te pravnim znanjem, Pećanin je odličan sagovornik o aferi „Respiratori“. Dobra pitanja i otvoreni, argumentovani odgovori. Ni u „Pečatu“ ni u „Aktuelnom“ RTRS ne propituje odgovornost vlasti RS-a za porast broja zaraženih u ovom entitetu. U „Pečatu“, isključivi krivac je Federacija. U „Aktuelnom“ fokus je na odgovornosti građana. Gostovanjem Borenovića u „Pulsu“ otvorena je nova sezona političkih intervjua u emisiji. Nakon što su zdravstvene teme dva mjeseca bile u prvom planu, vrijeme je i za politička, ekonomska i druga pitanja.

About The Author