New York Times, Daily News Anchoragea i ProPublica osvojili Pulitzera

Pulitzerove nagrade, koje su prvi put dodijeljene 1917. godine objavljene su putem video streaminga zbog pandemije koronavirusa

New York Times, Daily News Anchoragea i ProPublica osvojili Pulitzera

Pulitzerove nagrade dodijeljene su u ponedjeljak novinarskim organizacijama koje su se pisale o korupciji, provođenju zakona i naslijeđu rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama, prepoznajući nejednakost i druge društvene probleme. New York Times pobjednik je u tri kategorije. Daily News Anchorage i ProPublica osvojili su glavnu nagradu u vrijeme kada je lokalno novinarstvo u krizi.

Nagrada za javni interes, koja se smatra najprestižnijom od Pulitzera, pripala je časopisu Anchorage Daily News koji je sarađivao s ProPublicom na višegodišnjoj istrazi seksualnog nasilja na Aljasci. Otkrili su „dvostepeni“ krivično-pravni sistem u državi, u kojem su ruralne zajednice, nesrazmjerno naseljene, imale ograničen ili nikakav pristup provedbi zakona i četiri puta više seksualnih prijestupnika od prosjeka po glavi stanovnika u SAD-u.

– Ovo pokazuje što je moguće uraditi u maloj redakciji – kazao je David Hulen, urednik dnevnog lista Anchorage, dodajući da imaju oko 30 novinara koji rade u redakciji.

Hulen se pridružio ProPublici u inicijativi pod nazivom Lokalna mreža za izvještavanje, kazavši da je ovo omogućeno zbog partnerstva s ProPublicom, a to i jeste novi način kako mediji mogu funkcionirati – kroz saradnju.

Nagrade za The Times dodijelile su se u kategorijama komentara, istraživačkog novinarstva i međunarodnog izvještavanja.

Nagrada za komentar pripala je Nikole Hannah-Jones, spisateljici za New York Times Magazine, za esej koji je poslužio kao osnova u Projektu 1619 usmjerenom na preoblikovanje historije Sjedinjenih Država usredotočenim na posljedice ropstva i crnaca.

– Jedan od najambicioznijih djela novinarstva u posljednjim godinama – kazao je Dean Baquet, izvršni urednik Timesa.

Nagrada za istraživačko novinarstvo pripala je Brianu M. Rosenthalu koji je pisao o New York City taksi industriji kada je otkriveno da su mnogi vozači, od kojih neki ne govore engleski, u kreditima zbog čega je gotovo hiljadu vlasnika licence moralo prijaviti bankrot.

Odbor je dodijelio međunarodnu nagradu novinarima Timesa koji detaljno opisuju ruske utjecaje u inostranstvu, od atentata do miješanja u izborni proces.

Po prvi put, Pulitzers je prepoznao audio novinarstvo nagradom za “Out Crowd”, saradnju između “This American Life”, dugogodišnjeg programa koji je proizvela čikaška stanica WBEZ, i Molly O’Toole, Los Angeles Times i Emily Green, freelancer za Vice Newsa.

Pulitzerove nagrade, koje su prvi put dodijeljene 1917. godine i koje svake godine dodjeljuje Univerzitet Columbia za izvrsnost u novinarstvu, knjigama, muzici i drami, objavljene su putem video streaminga iz dnevne sobe upraviteljice Pulitzera, Dana Canedyja, zbog pandemije koronavirusa.

Canedy dodjelu nagrada započela u ponedjeljak popodne uspoređujući novinare s osobama za hitni odgovor i medicinskim radnicima koji su “trčali u vatru “.

– Uprkos nemilosrdnim napadima na objektivnu istinu i koordiniranim naporima da se potkopa sloboda štampe novinari i dalje istrajavaju i iznose važne činjenice i istine kako bi nas sačuvali i zaštitili našu demokratiju – zaključila je.

Izvor: New York Times

About The Author