Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije odobrila izručenje Juliana Assangea SAD-u

Najavljeno ulaganje žalbe koja će se vjerojatno fokusirati na razloge kao što su pravo na slobodu izražavanja i da li zahtjev za izručenjem politički motiviran

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije odobrila izručenje Juliana Assangea SAD-u
Foto: BBC

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je izručenje suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, a odmah je najavljena žalba koja će biti uložena Visokom sudu.

Slučaj je proslijeđen ministrici Patel prošlog mjeseca nakon što je Vrhovni sud odlučio da nema pravnih pitanja o uvjeravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema Assangeu postupati.

Iako je Patel dala zeleno svjetlo, WikiLeaks je odmah objavio izjavu u kojoj kaže da će se žaliti na odluku, ističući da današnja odluka ne znači kraj borbe nego je to samo početak nove pravne bitke.

U saopćenju se navodi da bi se svako kome je stalo do slobode izražavanja trebao “duboko stidjeti” jer je ministrica unutrašnjih poslova odobrila Assangeovo izručenje.

– Julian nije učinio ništa loše. Nije počinio zločin i nije zločinac. On je novinar i izdavač i kažnjen je zbog toga što je radio svoj posao. Patel je imala mogućnost da učini pravu stvar. Umjesto toga, zauvijek će ostati zapamćena kao saučesnik Sjedinjenih Država u njihovom planu pretvaranja istraživačkog novinarstva u zločinački pothvat – navedeno je.

Žalba će se vjerojatno fokusirati na razloge kao što su pravo na slobodu izražavanja i da li zahtjev za izručenjem bio politički motiviran.

Australac se nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu nakon duge borbe da izbjegne izručenje.

Na konferenciji za novinare u Londonu, njegova supruga Stella Assange rekla je da ovo nije kraj puta te je najavila da će se iskoristiti sve dostupne mogućnosti i boriti se Juliana dok ne bude slobodan i dok pravda ne bude zadovoljena.

Saga oko slučaja Assange počela je 2010. godine kada je WikiLeaks objavio niz informacija koje im je dostavila Chelsea Manning, bivša vojnikinja američke vojske, kao i više od 250.000 američkih diplomatskih depeša koje sadrže povjerljive diplomatske analize svjetskih čelnika.

Američka vlada potom je pokrenula krivičnu istragu o curenju informacija. Također 2010. godine izdata je potjernica za Assangeom zbog dvije odvojene optužbe za seksualno zlostavljanje u Švedskoj. Velika Britanija je odlučila da ga treba izručiti Švedskoj.

To ga je potaknulo da u augustu 2012. godine uđe u ekvadorsku ambasadu u Londonu, tražeći politički azil. Bojao se da će, ako bude izručen Švedskoj, biti izručen i Sjedinjenim Američkim Državama.

Assange je konačno napustio ambasadu 2019. godine. Uhapšen je u Velikoj Britaniji jer je preskočio kauciju i na kraju je zatvoren. Tada je protiv njega pokrenut ekstradicijski postupak u SAD-u.

Patelova odluka naišla je na kritike brojnih aktivista, novinara i zastupnika. Caroline Lucas, zastupnica stranke Zelenih za Brighton Pavilion, rekla je: “Apsolutno sramotno što je Priti Patel odobrila izručenje Juliana Assangea SAD-u – ovo postavlja opasan presedan za slobodu medija i demokratiju.

– Američke vlasti odlučne su ga ušutkati jer im se ne sviđa ono što je otkrio – dodala je, dok je bivši ministar David Davis izrazio nevjericu da će Assange dobiti pošteno suđenje.

– Nažalost, ne vjerujem da će Assange dobiti pošteno suđenje. Ovaj sporazum o izručenju treba prepisati kako bi se britanskim i američkim građanima dala identična prava, za razliku od sadašnjeg stanja – naveo je.

Veteran BBC-ja John Simpson rekao je: “Novinari u Britaniji i drugdje bit će jako zabrinuti zbog odluke o izručenju Juliana Assangea SAD-u – i zbog njegove vlastite dobrobiti i zbog presedana koji stvara za novinarstvo širom svijeta”.

– Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje Juliana Assangea američkom paklu. Novi apel sada će osporiti političku pokvarenost britanske ‘pravde’. Ili ćemo povisiti glas kao nikada prije, ili će naša šutnja biti suočena sa smrću herojskog čovjeka – kazao je John Pilger, australski novinar i dugogodišnji pobornik Assangea.

Nova australska vlada izjavila je kako vjeruje da se Assangeov slučaj “predugo odugovlačio i da ga treba privesti kraju”.

– Nastavit ćemo izražavati ovo stajalište vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država – rekli su ministrica vanjskih poslova Penny Wong i glavni državni tužilac Mark Dreyfus u saopćenju u odgovoru na Patelovu odluku.

Izvor: The Guardian

About The Author