ANEM: monitoring izvještaj za decembar 2014.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) objavila je izvještaj o monitoringu medija u Srbiji za decembar 2014. ANEM-ov monitoring medija u Srbiji pokriva područja slobode izražavanja, implementacije postojećih zakona, usvajanja novih zakona, rada nadležnih organa, procesa digitalizacije i procesa privatizacije medija. Decembarsko izdanje se osvrće na slučajeve prijetnji i pritisaka na novinare – proglašavanje urednice RTS-ovog dopisništva […]

ANEM: monitoring izvještaj za decembar 2014.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) objavila je izvještaj o monitoringu medija u Srbiji za decembar 2014.

ANEM-ov monitoring medija u Srbiji pokriva područja slobode izražavanja, implementacije postojećih zakona, usvajanja novih zakona, rada nadležnih organa, procesa digitalizacije i procesa privatizacije medija. Decembarsko izdanje se osvrće na slučajeve prijetnji i pritisaka na novinare – proglašavanje urednice RTS-ovog dopisništva u Nišu personom non grata u bolnici u kojoj je istraživala slučajeve korupcije i mobinga, te otpuštanje novinara koji je 30 godina radio u Rаdiо Оdžаcima. “Autori izveštaja ukazuju da uređivačka autonomija medija nesumnjivo podrazumeva i autonomnu odluku o tome koji novinar unutar redakcije o kom konkretnom događaju izveštava, te da je neprihvatljivo da javne ustanove, o kojima javnost svakako ima interes da bude informisana, prave spiskove podobnih ili nepodobnih novinara da o takvim ustanovama izveštavaju”, kaže se u izvještaju.

Predmet analize izvještaja su i nacrti tri pravilnika o kojima je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) otvorilo javnu raspravu, i to Nacrta Pravilnika o kriterijumima za utvrđivanje liste najvažnijih događaja i ostvarivanju prava na pristup tim događajima, Pravilnika o zaštiti prava i interesa maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga i Pravilnika o načinu izricanja mera pružaocima medijskih usluga. U analizi se posebno ističe da je ovo prvi put otkako u Srbiji postoji i funkcioniše nezavisno regulatorno tijelo za radiodifuziju, da se o sadržaju nekog opšteg akta tog tijela vodi javna rasprava.

59. Monitoring izvještaj uradio je stručni tim Pravnog odjeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić”, u saradnji sa ANEM-om. Kompletan izvještaj dostupan je ovdje.

media.ba

About The Author