SKYPE OMOGUĆIO END-TO-END ENKRIPCIJU PORUKA

Poznati program Skype ove sedmice omogućio je end-to-end enkripciju poruka, a koju je najavio još u januaru ove godine. Početkom 2018. godine Skype je obećao uvođenje sistema komunikacije u okviru kojeg će samo oni koji razmjenjuju poruke moći i da ih pročitaju. Mediji prenose kako je Skype u saradnji sa Signalom omogućio ovu funkciju, a […]

SKYPE OMOGUĆIO END-TO-END ENKRIPCIJU PORUKA

Početkom 2018. godine Skype je obećao uvođenje sistema komunikacije u okviru kojeg će samo oni koji razmjenjuju poruke moći i da ih pročitaju.

Mediji prenose kako je Skype u saradnji sa Signalom omogućio ovu funkciju, a koju korisnik mora prethodno izabrati, s obzirom na to da se ne podrazumijeva za svaki vid razmjene informacija.

Ovaj sistem, nazvan Private Conversations, sličan je sistemu koji od ranije koristi Facebook Messenger. End-to-end enkripcija poruka na Skypeu omogućena je samo kod pojedinačnih komunikacija i ne odnosi se na grupnu razmjenu sadržaja.

Skype je i prethodno nudio neke oblike enkripcije, ali je end-to-end enkripcija daleko sigurnija, pa se sa ovim korakom pridružuje drugim platformama za komunikaciju koje pružaju ovaj nivo sigurnosti, a poput Appleovog iMessage servisa, te Facebook Messengera.

klix.ba

About The Author