Khashoggijeva zaručnica: Saudijski prijestolonasljednik mora biti kažnjen bez odgađanja

Ako prijestolonasljednik ne bude kažnjen, to će zauvijek signalizirati da se glavni krivac može izvući s ubistvom

Khashoggijeva zaručnica: Saudijski prijestolonasljednik mora biti kažnjen bez odgađanja

Zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija pozvala je na kažnjavanje prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana nakon što je američki izvještaj obavještajnih službi potvrdio da je upravo on odobrio ubistvo.

Khashoggi, američki državljanin koji je za Washington Post pisao kolumne kritizirajući saudijsku politiku, ubijen je i njegovo tijelo je raskomadano u konzulatu Kraljevine Saudijske Arabije u Istanbulu, a ubistvo se povezuje s prijestolonasljednikom.

U izvještaju američke obavještajne službe koji je objavljen prošle sedmice rečeno je da je princ odobrio ubistvo, a Washington je nametnuo sankcije nekim od umiješanih – ali ne i samom princu Mohammedu. Saudijska vlada, koja je porekla bilo kakvu umiješanost prijestolonasljednika, odbacila je nalaze izvještaja.

– Od iznimne je važnosti da prijestolonasljednik bude kažnjen bez odgađanja. Ako prijestolonasljednik ne bude kažnjen, to će zauvijek signalizirati da se glavni krivac može izvući s ubistvom koje će nas sve ugroziti i biti mrlja čovječanstvu – napisala je Hatice Cengiz na Twitteru.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena uvela je u petak zabranu izdavanja viza za neke Saudijce za koje se vjeruje da su umiješani u ubistvo Khashoggija, dok je nekima uvela sankcije kojima se zamrzava imovina.

Upitan o kritikama upućenim Washingtonu jer nisu uveli direktne sankcije princu Mohammedu, Biden je rekao da će to biti objavljeno naknadno, ali nije pružio detalje, dok je dužnosnik Bijele kuće sugerirao da se ne očekuju novi koraci.

– Počevši od Bidenove administracije, od vitalnog je značaja za sve svjetske vođe da se zapitaju jesu li spremni rukovati se s osobom čija je krivnja za ubistvo dokazana – kazala je Cengiz.

Izvor: Reuters

About The Author