BHT1 I FTV: Vijest jeste da vakcine nema, ali čekamo odgovor na pitanje – zašto!

Obje televizije prenijele su kao udarnu vijest da vakcina nema, prozivajući odgovorne političare, ali izostala je hrabrija pretpostavka zašto ih nema. Da li je posrijedi politički ultimatum? Ili nekima odgovara da smo najgori u regiji?

BHT1 I FTV: Vijest jeste da vakcine nema, ali čekamo odgovor na pitanje – zašto!
Foto: RSE

BHT1: Vakcine, konačno udarna priča

  1. februar – 1. mart 2021.

IMUNIZACIJA U PRVOM PLANU: Nabavka vakcina je izbila u prvi plan, pa je to bila udarna priča tokom cijele sedmice u Dnevniku 2. Nadamo se da smo i sami tome doprinijeli. Ne postoji trenutno bitnije pitanje od imunizacije u bilo kojoj zemlji u svijetu, a odgode u nabavci i isporukama postale su prvorazredno političko pitanje. Zadaća medija je da drže temu u fokusu koliko god visoki funkcioneri stavljali sve pod tepih. Da su mediji na dobrom putu pokazuje i to što su u protekloj sedmici o nabavci vakcina često govorili najviši funkcioneri, pa su član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, i šefica diplomatije, Bisera Turković, najmanje dva puta oglašavali se ovim povodom. Konačno smo čuli i vidjeli Ankicu Gudeljević. Doduše, nekom izjavom iz januara, ali dobro je da se javnost uči ko je ministrica civilnih poslova. Izjave su se kretale od novog optimizma da je veća isporuka pred vratima do Dodikovog usklika da smo prevareni i da je odgovornost na COVAX mehanizmu. Novinarka Tijana Kecman sredinom prošle sedmice donosi dva posvećena priloga u kojima je ispitala tvrdnje da su veledrogerije nezainteresovane za posao nabavke. Većina nije htjela pred kamere, ali čini se da im nedostaje podrška države. Ispitala je i tvrdnje da su neophodne izmjene zakona kojima se navodno olakšavaju hitne nabavke. Novinarka se s pravom pitala jesu li izmjene zaista neophodne i kako to da se čine nakon bezmalo godinu dana od izbijanja epidemije?

POLICIJSKE AKCIJE KAO PRILOG: U petak, u Dnevniku 2 Blažice Krišto, reporteri su proveli dan sa pripadnicima Granične policije, koji su demonstrirali kako izgleda sprečavanje ilegalnih prelazaka granice, koji su, kako tvrde, u porastu. Uvijek treba biti oprezan kada se realizuju medijski prikazi policijskih akcija, jer to prati i nastojanje policije da prikažu svoj rad efikasnim i izuzetnim. BHT1 se uglavnom držao oficijelnih izjava iz Granične policije, a mještani su, navodi se, odbili dati izjavu. No, ono gdje se pretjeralo u prenosu akcije je to što se u nekoliko navrata vide lica uhvaćenih migranata. Oni vjerovatno nisu saglasni s tim da im se otkriva identitet jer su, kako nam se prenosi, uhvaćeni na djelu u ilegalnom prelasku granice. Nevolje ljudi u pokretu su nezamislive i upitno je da li je etički ispravno prenositi akcije u kojima se oni hvataju, sve s otkrivanjem njihovog lica?

ŠTA SE DEŠAVA U BOSANSKOM PETROVCU? Mještani Bosanskog Petrovca protestuju protiv izgradnje spalionice za medicinski i animalni otpad na teritoriji njihove opštine (četvrtak, urednik Anel Nurković). BHT1 donosi izjave ogorčenih građana, investitora, ali i predstavnika opštinske vlasti. Ono što ipak upada u oči jeste da je prilog prikazan tek u dvadeset i petoj minuti, da se nije probio do boljeg tretmana ili udarne špice. Javna televizija mora voditi računa i o ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti, kao i to da mjesto u Dnevniku 2 dobiju i udaljeni krajevi kojima svakako nedostaje medijska infrastruktura.

OCJENA: 7

FTV: Vakcine kojih nema u prvom planu

  1. februar – 1. mart 2021.

ŠTA NAJAVLJUJU KANTONI? I FTV se bavio nabavkom vakcina, a u petak nam stiže vijest da kantoni najavljuju ujedinjenje i zajedničku borbu u nabavci. Urednik Sanjin Bećiragić prikazuje epidemiološko stanje u Sarajevu i Zenici, a posebno brine to što se ponovo pune kapaciteti bolnica. FTV proziva vlasti u naslovima, ali utisak je da je izostao posvećeniji prilog o propustima Federalne vlade. Istina, urednica Maida Muhović u četvrtak nam javlja da je vlada koju vodi Fadil Novalić bez komentara na izjave da su imali ponudu za nabavku. Bio je to povod za tematsku priču o Vladi FBiH, koja je izostala.

RETROSPEKTIVA: Već je godinu dana kako živimo s maskom i distancom, a FTV nam u nedjelju (urednica Amra Zaklan) donosi pregled svih mjera pod kojima smo živjeli. Od velikog zatvaranja do velikog popuštanja, sve sa brojevima novozaraženih koji ne padaju. Uzbudljiv pregled u kojem su se gledatelji mogli podsjetiti na jednu od najdramatičnijih godina.

NA PRAZNIK PRAZNIČNO: FTV uvijek pretjera u prazničnoj atmosferi, pa se i na Dan nezavisnosti (Sanjin Bećiragić) činilo kao da se ponavljaju prilozi i prigodne recitacije najviših zvaničnika. Istorijski podsjetnik na Prvi mart je čak bio nešto kraći nego ranijih godina, ali nije prošao bez uznemirujućih arhivskih ratnih snimaka koji se puštaju bez da su gledatelji prethodno upozoreni. Na sam kraj Dnevnika 2 sakrila se saga o vakcinama kojih i dalje nema. Federalna je glasno isprozivala sve nivoe vlasti, a na odgovornost su pozivani najviši funkcioneri.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Prilazimo kraju famoznog prvog kvartala koji nam se stalno obećavao kao svjetlo na kraju tunela u priči o vakcinama, a i dalje ni slova o većoj isporuci. Javne televizije su postupile odgovorno i ozbiljno, usmjeravajući svu pažnju na pitanje svih pitanja: zašto se uzdamo samo u donacije i zašto smo među najnespremnijim zemljama u regionu? BHT1 je gotovo svaki dan počinjao s pitanjem gdje su vakcine, a tema je postala do te mjere nezaobilazna da su se i najviši funkcioneri počeli o njoj oglašavati po nekoliko puta. To je snaga sedme sile. Šta je izostalo? Urednici i novinari jesu prozivali političare, postavljali pitanja, provjeravali tvrdnje, ali izostala je hrabrija i veća politička priča. Na primjer, Senad Avdić je prateći tragove političkih odnosa smjelo prozvao HDZ BiH da od nabavke vakcina pravi politički ultimatum. Nema Izbornog zakona, nema ni vakcina, rebus je iz pozadine, po procjeni Avdića. Možda je u pravu, možda griješi, ali se upustio u propitivanje političkih odnosa. Ili onog što je nedostajalo javnim televizijama.

 

Plus sedmice

BHT1

Vakcine su bile udarna tema. Prilozi solidni, priča istražena.

FTV

Retrospektiva o godinu dana borbe protiv virusa koji je zarobio svijet. Kratko i efektno.

 

Minus sedmice

BHT1

Protesti građana u Bosanskom Petrovcu protiv spalionice zaslužuju veću pažnju.

FTV

Od FTV-a smo očekivali hrabriju i sadržajniju priču o propustima Federalne vlade u nabavci vakcina.

About The Author