Još jedna sudska sjednica zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću

Jovanović izjavio da su i on i njegov kolega Željko Matorčević bili diskreditirani i omalovažavani tokom suđenja

Još jedna sudska sjednica zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću

Novinar Žig info portala Milan Jovanović izjavio je, uoči javne sjednice Apelacionog suda zbog prvostepene presude za paljenje kuće u kojoj živi, da nije optimista i da ne očekuje ništa dobro posle nedavne odluke u slučaju ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Jovanović je, na konferenciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, rekao da je u proteklih šest godina „prošao golgotu“ na 51 ročištu, na kojima su i on i njegov kolega Željko Matorčević bili diskreditirani i omalovažavani.

Prema riječima Jovanovića, bivši predsjednik općine Grocka Dragoljub Simonović, koji je prvostepeno osuđen na šest godina zatvora kao nalogodavac, „opljačkao je tu općinu i da su krali i za sudove i tužioce“.

Žao mi je što su mediji podijeljeni, na nezavisne i na režimske, više liče na portparole stranaka. Novinari nisu što su nekad bili, a omražen je svako ko govori istinu, rekao je Jovanović.

Advokatica Kruna Savić istakla je da je medijski monitoring za prva tri mjeseca ove godine pokazao veliki broj prijetnji i pritisaka na medije, a godina je počela sa oduzimanjem ličnog Instagram profila novinarke Ivane Milosavljević koja je pisala o kol-centru Srpske napredne stranke.

– Nastavilo se sa izopštavanjem medija, nepozivanjem na konferencije ili odbijanjem da odgovaraju na pitanja određenih redakcija, kao u slučaju gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića prema redakciji N1 – S dodala je ona.

Kruna Savić podsjetila je na slučaj Slavka Ćuruvije i odluke Apelacionog suda u februaru, odnosno odbijanja Tužilaštva za organizirani kriminal da prihvati slučaj ubistva novinara Milana Pantića.

Potom su uslijedile prijetnje novinarima Dinku Druhonjiću i Ani Lalić Hegediš, odnosno slučaj novinarke Verice Marinčić, koja je od izopštavanja sa događaja općine Inđija došla u situaciju da je fizički izbace iz zgrade.

Medijski ekspert Saša Mirković najavio je da će za nekoliko dana biti otvorena javna rasprava o Akcionom planu za primjenu Medijske strategije, ali je ukazao na lošu praksu da polovina općina u Srbiji nije raspisala konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa.

Ministarstvo informiranja i telekomunikacija na to nije reagiralo, iako su Zakonom o javnom informiranju i medijima predviđene i sankcije, rekao je Mirković.

Predsjednik Upravnog odbora ANEM Veran Matić poručio je da hajka na novinare u Novom Sadu, prije svega na račun Ane Lalić i Dinka Gruhonjića, u najvećoj mjeri dolazi iz sfere politike i brutalna je bez obzira što su i pojedini političari, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, to osudili.

– Verbalna osuda prijetnji sa jedne strane, a sa druge strane snažna osuda političkih stavova naših kolega daju prostor za nastavak hajke. Ona dolazi iz parlamenta, iz izvršne vlasti, iz vladajuće stranke, iz lokalnih vlasti i daje vjetar u leđa ljudima sklonim nasilju – upozorio je Matić.

ANEM je predstavio na konferenciji i „Leksikon lijepo upakovanih prijetnji“ kao pokušaj da se izmijeni Krivični zakon koji sada usko tumači prijetnje novinarima.

Izvor: N1

About The Author