Brisel će ugostiti predsjednika zemlje s najvećim broj novinara u zatvoru

Prema statistici IFJ-a u Egiptu je trenutno je 27 zatvorenih novinara i medijskih radnika

Brisel će ugostiti predsjednika zemlje s najvećim broj novinara u zatvoru

Predsjednik Egipta, najvećeg afričkog zatvora za novinare, Abdel Fattah Al-Sisi posjetit će Brisel kako bi prisustvovao dvodnevnom samitu Evropska unija – Afrika.

Istovremeno, Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pozvala čelnike Evropske unije i belgijskog premijera da progovoriti protiv Al-Sisijeve represije nad novinarima i medijima u Egiptu.

Prema statistici IFJ-a, trenutno je 27 novinara i medijskih radnika u egipatskim zatvorima jer jednostavno rade svoj posao, što zemlju čini najvećim zatvorom novinara i represorom medijskih sloboda u toj regiji.

Egipatska vlada također obično drži zatvorene novinare u lošim uvjetima i uskraćuje im osnovna prava kao što su posjete i odgovarajuća liječnička pomoć, što je očito kršenje egipatskog ustava i međunarodnih konvencija o pravu na slobodu izražavanja i pravilnom pravnom postupku.

Egipat je poznat po zatvaranju novinara pod neosnovanim optužbama kao osveta za njihovo izvještavanje ili izražavanje mišljenja na društvenim mrežama.

Novinari se često pritvaraju na temelju lažnih optužbi na duže vrijeme, uz dodatne optužbe kako bi se opravdalo vrijeme provedeno u pritvoru.

IFJ i druge medijske organizacije osudile su takvu politiku, koja je u Egiptu poznata kao “recikliranje”.

Tokom posjete Briselu Al-Sisi će se sastati s najvišim čelnicima i dužnosnicima EU-a i belgijskim premijerom Alexanderom de Crooom kako bi razgovarali o zajedničkim strategijama i planovima ulaganja do 2030. godine.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger je kazao da čelnici EU i Belgije imaju neusporedivu priliku poslati nedvosmislenu poruku Al-Sisiju da Evropa neće sarađivati s njegovom vladom dok ne prestanu s represijom nad medijima.

– Svaki sporazum s Egiptom mora biti uvjetovan trenutnim puštanjem na slobodu svih zatvorenih novinara i mora uključivati klauzule o slobodi medija koja garantira temeljna prava egipatskih medijskih radnika. Inače, samit će pomoći egipatskom režimu da popravi svoj međunarodni imidž i nastavi nekažnjeno vršiti represiju nad novinarima – stava je Bellanger.

Izvor: IFJ

About The Author