CPJ zatražio oslobađanje novinara uhapšenog u Gazi

Palestinskog novinara Diaa Al-Kahlouta uhapsile su izraelske snage u sjevernom Pojasu Gaze

CPJ zatražio oslobađanje novinara uhapšenog u Gazi

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je na trenutno oslobađanje palestinskog novinara Diaa Al-Kahlouta koju su izraelske snage uhapsile u sjevernom Pojasu Gaze.

U saopćenju, CPJ je rekao da je “uznemiren izvještajima da su izraelske vlasti uhapsile novinara medija Alarabyja Aljadeeda Diaa Al-Kahlouta u Gazi zajedno s članovima njegove porodice te pozivamo na njegovo hitno oslobađanje.”

Kahlout je zajedno s nepoznatim brojem članova svoje porodice uhapšen u četvrtak u području Al-Souk u Beit Lahya u sjevernoj Gazi.

Sherif Mansour, programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku zatražio je od izraelske vojske da otkrije njegovu lokaciju i odmah ga osloboditi.

Kahlout je bio prisiljen ostaviti svoju kćer s invaliditetom. Također je bio prisiljen pod prijetnjom oružja da se skine, a zatim je pretučen, izvijestio je Alaraby Aljadeed.

Urednik Alaraby Aljadeed Husam Kanafani izjavio je da Izrael namjerno ubija, cilja ili hapsi novinare kako bi spriječio dokumentiranje njihovih zločina.

Više od 75 novinara ubijeno je, a 140 ranjeno u izraelskim napadima od 7. oktobra.

Izvor: AA

About The Author