Ugašen još jedan medij u Afganistanu

Od augusta prošle godine u Afganistanu je zatvoreno 318 medijskih kuća, a taj se broj kontinuirano povećava svaki mjesec

Ugašen još jedan medij u Afganistanu
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

U posljednjem nizu gašenja medija u Afganistanu, radio stanica Rana Ghag sa sjedištem u Khostu prekinula je emitiranje 22. septembra zbog ekonomske krize pod talibanskim režimom, a novinarska udruženja duboko su zabrinuti zbog kontinuiranog zatvaranja afganistanskih medijskih kuća.

Prema riječima vlasnika Rana Ghaga Ullaha Mahjora, iako je radiostanica pokušala nastaviti s radom unatoč ozbiljnim ekonomskim problemima, sada nije bilo druge opcije nego prekinuti emitiranje. Zatvaranjem stanice bez posla je ostalo 20 zaposlenika.

Radio Rana Ghag počeo je emitirati 2017. godine u afganistanskim pokrajinama Khost i Paktia i dijelovima Sjevernog Waziristana u Pakistanu do zatvaranja. Programi su se uglavnom odnosili na islamsku ideologiju, reformu i obuku, uključujući poeziju u slavu poslanika Muhameda.

Prema Afganistanskom nezavisnom novinarskom sindikatu (AIJU), radio Rana Ghag oslanjao se na oglašavanje kao glavni izvor prihoda, koji je dramatično pao nakon što su talibani preuzeli Afganistan u augustu 2021. godine. Mahjor je navodno zatražio finansijsku podršku za stanicu, ali nije uspio.

Zatvaranje Rana Ghaga posljednje je u nizu gašenja medija u Afganistanu. Prema Deutsche Welle Akademie, državna represija i finansijski izazovi dva su glavna razloga koji uništavaju medije u Afganistanu, a lokalni mediji izvještavaju da su novinari bili prisiljeni pronaći alternativno zaposlenje, radeći u poljoprivredi, trgujući za hranom na ulici i obavljajući dnevne poslove.

Prema istraživanju koje je proveo AIJU u februaru 2022. godine, 318 medijskih kuća u 33 pokrajine zatvoreno je od augusta 2021. godine, a taj se broj kontinuirano povećava svaki mjesec.

AIJU je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži afganistanske medije u ovoj teškoj situaciji, dok je Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvao da se podrže afganistanski nezavisni novinari i medijske organizacije da nastave svoj vitalni rad pod talibanskim režimom.

Sve češće zatvaranje afganistanskih medijskih kuća zbog ekonomske krize i kontinuirane cenzure, uznemiravanja i zastrašivanja medijskih djelatnika od talibana ozbiljna prijetnja slobodi izražavanja i slobodi medija, istaknuto je.

Izvor: IFJ

About The Author