Palestinska istraga: Izraelske snage namjerno pucale i ubile novinarku Al Jazeere

Jedan od vojnika je ispalio metak koji je pogodio novinarku Shireen Abu Akleh direktno u glavu, rekao je glavni palestinski tužilac

Palestinska istraga: Izraelske snage namjerno pucale i ubile novinarku Al Jazeere

Palestinski zvaničnik rekao je da je istraga ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh pokazala da su izraelske snage namjerno pucale i ubile iskusnu reporteku.

Ovi nalazi potvrdili su rezultate preliminarne istrage objavljene prije skoro dvije sedmice i dugo su iščekivani usred globalnog bijesa zbog ubistva novinarke.

U obraćanju novinarima u četvrtak, glavni palestinski tužilac Akram Al Khatib rekao je da je jasno da je jedan od (izraelskih) okupatorskih vojnika ispalio metak koji je pogodio novinarku Shireen Abu Akleh direktno u glavu dok je pokušavala pobjeći.

Novinarku je pogodio metak koji probija oklop, dodao je, a ona je nosila šljem i zaštitni prsluk sa jasnom oznakom „PRESS“.

Al Khatib je podnio izvještaj o nalazima istrage Palestinske samouprave o ubistvu Abu Akleh, koju je 11. maja pogodio metak dok je izvještavala sa izraelske akcije u Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

– Jedini izvor vatre bio je od strane okupatorskih snaga, sa ciljem da ubiju – dodao je.

Al Khatib je rekao da se istraga bazirala na razgovorima sa očevicima, inspekciji mjesta ubistva i forenzičkim analizama. Da su Abu Akleh ubili pripadnici izraelskih snaga, tvrdili su i očevici i kolege koje su bile na licu mjesta.

Al Jazeera Media Network također je konstatirao da su Abu Akleh „hladnokrvno ubile“ izraelske snage, dok Al Khatib navodi da je istragom utvrđeno da u blizini poprišta pucnjave nije bilo palestinskih boraca, osporavajući tvrdnje Izraela da je metak možda došao s palestinske strane.

Kaže da je vojska vidjela Abu Akleh sa ostalim novinarima koji su svi imali oznake „PRESS“.

Osim Abu Akleh, stradao je još jedan novinar Al Jazeere, Ali al-Samoudi, kojeg je metak pogodio u leđa. Stanje mu je stabilno.

Prema Al Khatibu, autopsija i forenzička istraga u Nablusu pokazali su da je Abu Akleh pogođena sleđa, što navodi na zaključak da je pokušavala pobjeći nakon što su izraelske snage otvorile vatru na grupu novinara.

– Alija Samoudija je metak pogodio u leđa, a izraelske okupatorske snage nastavile su napad na novinare, koji su pokušavali pobjeći – kaže Al Khatib.

Izrael još nije komentirao nove navode. Izraelski vojni tužilac tražio je da vojska izvrši opsežnu istragu, ali prošle sedmice, izraelski mediji izvijestili su da vojska nema planove o pokretanju krivične istrage.

Al Jazeerina Niza Ibrahim je u javljanju iz Ramallaha rekla da je metak koji je ubio Abu Akleh bio 5,56 milimetara i da odgovara snajperskoj municiji, kako je utvrđeno u istrazi.

– To je jedan od dokaza koje je palestinski tužilac analizirao otkako je Shireen ubijena – rekla je Ibrahim izržavajući nadu da će ova istraga poslužiti i međunarodnim organizacijama, naročito Međunarodnom krivičnom sudu, kako bi Shireen dobila pravdu.

Viši politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara rekao je da bi bilo važno da ova istraga dobije i nastavak te da različite međunarodne institucije i pravne grupe slijede ovu istragu i da ona postane značajna i za saveznike Izraela u Wahingtonu, Londonu i Parizu.

– Znamo šta se desilo kada je jedna zemlja s Bliskog istoka ubila jednog novinara koji je radio za Washington Post. Sada imamo novinara koji radi za Al Jazeeru i kojeg je ubio Izrael. Znamo posljedice ubistva Jamala Khashoggija, a znamo da se nešto slično dogodilo i Shireen Abu Akleh – hoće li SAD, EU i drugi tretirati Izrael na isti način? Ovo je pitanje danas – dodao je Bishara.

Palestinska samouprava odbijala je uručiti Izraelu metak, ili sarađivati s njim na bilo koji način, navodeći da se Izraelu i njegovoj istrazi ne može vjerovati. Grupe za ljudska prava navode da Izrael ima lošu historiju istraga u slučajevima kada su njegove snage ubijale Palestince.

Ranije, Tužilaštvo Palestine je saopćilo da se izraelska vojska nalazila u blizini Abu Akleh, te da je pucala prema području u kojem je bila.

Izraelske snage nastavile su otvarati vatru nakon što je pogođena novinarka, čime je spriječena brza intervenciju kako bi se joj pružila pomoć, rečeno je tada.

Palestinski predsjednik  Mahmoud Abbas odgovornost za ubistvo novinarke optužio je izraelske snage.

Prije nekoliko dana palestinski ministar vanjskih poslova najavio je da će od Međunarodnog krivičnog suda (ICC) formalno tražiti istragu ubistva Abu Akleh.

Ubistvo novinarke Al Jazeere izazvalo je ogorčenje širom svijeta, a mnoge zemlje i organizacije pozvale su na transparentnu istragu i utvrđivanje odgovornosti za smrt Abu Akleh.

Ubistvo su osudili, te pozvali na istragu, Ujedinjene nacije, SAD, Evropska unija, Amnesty International, Palestinska samouprava, Katar…

Palestinci još žale Abu Akleh, koja je bila naširoko poznata i cijenjena. Njene priče o surovoj realnosti života pod izraelskom okupacijom osvojile su srca gledalaca širom arapskog svijeta.

Izvor: Al Jazeera

About The Author