David Cameron pozvao BBC da opiše Hamas kao terorističku organizaciju

Poziv ministra vanjskih poslova dolazi nakon što je objavljen snimak britansko-izraelskog taoca koji je umro nakon ranjavanja u izraelskom zračnom napadu

David Cameron pozvao BBC da opiše Hamas kao terorističku organizaciju
Foto: DePauw University

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron pozvao je BBC da opiše Hamas kao terorističku organizaciju, ponovno oživljavajući optužbe da korporacija izbjegava „stvarni“ opis grupe koja drži izraelske taoce.

On je naveo da bi BBS trebao preispitati svoje smjernice u svjetlu videa koji je objavio Hamas na kojem se vidi britansko-izraelski talac Nadav Popplewell, za kojeg je grupa tvrdi da je umro u Gazi.

Hamas je u subotu objavio saopćenje u kojem se kaže da je 51-godišnjak preminuo nakon što je ranjen u izraelskom zračnom napadu prije mjesec dana.

Cameron je potom rekao da ne može dati nikakve novosti o Popplewellovoj sudbini dok Ministarstvo vanjskih poslova istražuje šta se dogodilo.

– Kao i svi ostali, pogledao sam video na X-u koji je postavio Hamas iz Nadava odgovarajući na pitanje ko je on. Gledao sam taj video i samo pomisliš, kakvi su oni bešćutni ljudi da to rade, da se na takav način igraju s emocijama porodica – kazao je.

Ističe da je upoznao Popplewellovu porodicu i da zna kroz kakvu su “muku prošli u više od 200 dana”. Dodao je: “A kada vidite što je Hamas spreman učiniti, jednostavno shvatite s kakvim užasnim, užasnim, neljudskim ljudima, iskreno, imamo posla.

– Možda je zapravo trenutak da se BBC ponovno zapita, hoćemo li te ljude opisati kao teroriste? Oni su teroristi – naveo je.

BBC naziva Hamas zabranjenom terorističkom organizacijom, ali nije bio voljan ići dalje iz straha da bi to moglo biti protumačeno kao da zauzima strane u sukobu.

U izjavi nakon sastanka s Odborom zastupnika britanskih Židova u oktobru, BBC je rekao da “ne  … koristi riječ terorist bez pripisivanja”.

Dodali su da “nekoliko dana nismo koristili ‘militantan’ kao zadani opis za Hamas, jer smo smatrali da je to manje tačan opis za našu publiku kako se situacija razvija”.

– Niko ko prati BBC News ne može ostati nesvjestan užasne prirode Hamasovih djela. Vrlo jasno smo iznijeli naš dugogodišnji stav o tom pitanju. Koristimo riječ ‘terorist’ kada se ona može pripisati kao izjava zvaničnika britanske vlade – pojasnio je glasnogovornik BBC-ja.

Popplewell je zarobljen sa svojom majkom iz njezine kuće u Nirimu tokom Hamasovog upada u južni Izrael 7. oktobra, prema Forumu talaca i porodica nestalih. Njegov brat je ubijen. Njegova je majka puštena tokom privremenog prekida vatre u novembru.

Izvor: The Guardian

About The Author