REPORTERI BEZ GRANICA (RSF) ZA MEĐUNARODNU DEKLARACIJU PROTIV DEZINFORMIRANJA

Suočeni s lažnim vijestima i krizom povjerenja koja potkapa demokracije, Reporteri bez granica (RSF) su zadužili neovisno povjerenstvo u čijem su sastavu nobelovci, novinari i pravnici, da sastavi međunarodnu deklaraciju o informiranju i demokraciji, 70 godina nakon Opće deklaracije o ljudskim pravima. Svrha te deklaracije je “navesti načela, odrediti zadatke i predložiti načine upravljanja”. “Ona će biti […]

REPORTERI BEZ GRANICA (RSF) ZA MEĐUNARODNU DEKLARACIJU PROTIV DEZINFORMIRANJA

Suočeni s lažnim vijestima i krizom povjerenja koja potkapa demokracije, Reporteri bez granica (RSF) su zadužili neovisno povjerenstvo u čijem su sastavu nobelovci, novinari i pravnici, da sastavi međunarodnu deklaraciju o informiranju i demokraciji, 70 godina nakon Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Svrha te deklaracije je “navesti načela, odrediti zadatke i predložiti načine upravljanja”. “Ona će biti referentna točka svima koji drže do slobodnog i pluralističkog javnog prostora, uvjeta demokracije”, objašnjava RSF. Za sastavljanje deklaracije ta organizacija je osnovala neovisno povjerenstvo kojim predsjedaju Iranka Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, i glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Povjerenstvo se sastoji od 25 istaknutih osoba iz 18 zemalja. Nekolicinu je u utorak primio francuski predsjednik Emmanuel Macron u Elizejskoj palači na “iznimno slobodnoj i otvorenoj debati”, naveo je Deloire nakon susreta.

Francuski predsjednik je podržao inicijativu osnivanja neovisnog povjerenstva, precizirala je Elizejska palača.

U povjerenstvu među ostalima sudjeluju američki politički filozof japanskog porijekla Francis Fukuyama, bivši predsjednik Senegala Abdou Diouf, zamjenica direktora Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara Marina Walker, bivši glavni urednik turskog dnevnog lista Cumhuriyet Can Duendar i nekolicina nobelovaca (Amartya Sen, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa).

“Krajnji cilj inicijative je osigurati sudjelovanje država, privatnih tvrtki i predstavnika civilnog društva. Reporteri bez granica žele da se na inicijativu nekoliko čelnika demokratskih zemalja pokrene politički proces, na temelju deklaracije koja će biti sastavljena i postigne Međunarodni pakt za informiranje i demokraciju”, ističe ta organizacija.

Predsjednik Macron je izjavio da namjerava u tu svrhu mobilizirati čelnike koji će se okupiti na Pariškom formu za mir od 11. do 13. studenoga na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

hnd.hr

About The Author