Što je Twitter blokirao, X odblokirao

Gubitak zaštitne opcije može ga dovesti u sukob sa sigurnosnim smjernicama na App Storeu i Google Playu

Što je Twitter blokirao, X odblokirao
Foto: sara-kurfess-6lcT2kRPvnI-unsplash

Kompanija društvenih mreža X, ranije poznata kao Twitter, uklonit će zaštitnu opciju koja korisnicima omogućava blokiranje drugih računa, rekao je Elon Musk u još jednom kontroverznom potezu za kompaniju koju je kupio prošle godine.

Funkcija blokiranja omogućava korisniku da zabrani određenim računima da ih kontaktira, vidi njihove objave ili ih prati. “Blokiranje će biti izbrisano kao ‘opcija’, osim za direktne poruke”, rekao je Musk u objavi na platformi.

Kazao je da će platforma zadržati funkciju isključivanja zvuka, koja sprječava korisnika da vidi određene račune, ali, za razliku od blokiranja, ne upozorava drugi račun.

Musk opisuje sebe kao apsolutistu slobode govora, ali neki kritičari kažu da je njegov pristup neodgovoran. Istraživači su otkrili porast govora mržnje i antisemitskog sadržaja na platformi otkako ju je on preuzeo, a neke su vlade optužile kompaniju da ne čini dovoljno u moderiranju sadržaja.

Uklanjanje ili ograničavanje opcije blokiranja moglo bi dovesti X u sukob sa smjernicama Apple App Store i Alphabet Google Play. Apple kaže da aplikacije moraju imati mogućnost blokiranja nasilnih korisnika, dok Google Play Store kaže da aplikacije moraju osigurati sistem unutar aplikacije za blokiranje sadržaja koji generiraju korisnici.

To bi moglo značiti da se X više ne može preuzeti iz tih trgovina, a ako se politika nastavi, nije jasno hoće li svi računi koji su blokirani automatski postati deblokirani.

Odgovarajući na objavu aktivistice protiv zlostavljanja Monice Lewinsky koja poziva X da zadrži “ključni alat za sigurnost ljudi na internetu”, izvršna direktorica Linda Yaccarino branila je Muskov potez, navodeći da je sigurnost korisnika na X-u njihov prioritet broj jedan.

Korisnicima je ostavljena opcija da učine svoj račun privatnim, skrivajući svoje tweetove od javnosti i dopuštajući samo pratiteljima da vide njihove objave.

Inače ovo je posljednja u nizu promjena koje je Musk napravio otkako je prošle godine preuzeo mjesto direktora potpisivanjem ugovora vrijednog 44 milijarde dolara.

Izvor: The Guardian

About The Author