Kiss the past, f**k the future

OTISCI DANA: Hoćemo li tokom dana saznati ko je napao novinara Mirzu Derviševića?

Kiss the past, f**k the future

Napad u Brčkom

U Brčkom je bokserom pretučen novinar Mirza Dervišević. Brčko je mala čaršija, u kojoj se i bez policije sve zna i za očekivati je da danas, u ponedjeljak, 21. augusta, napadač bude otkriven i priveden. Sasvim je logično ono što ljudi pišu na mrežama – dovoljno je vidjeti o kome je Mirza pisao i čije je interese svojim odgovornim profesionalnim radom ugrozio i – eto vinovnika. Ili bar naredbodavca.

Tu nema ali… Ako policija bude radili svoj posao onako kako Mirza radi svoj, sve ćemo uskoro saznati.

Prošlost, prejaka politička valuta

Džaba Bono, džaba koncert, džaba film i festivali kad je naš glavni moto već decenijama  f**k the future, kiss the past. Prošlost je istorijski uteg na našem političkom i društvenom vratu kojeg ćemo još dugo vući sa sobom kao dragi teret od kojeg nam se teško rastati.

Daleko od toga da preko prošlosti, pogotovo ove ratne, treba olako preći zarad nekog imaginarnog pomirenja, što je vrlo suspektan recept koji bezuspješno pokušava oktroirati međunarodna zajednica. Ali i ovo što se ovdje radi nema smisla: prošlost služi kao sredstvo discipliniranja masa, pogotovo nepodobnih i neposlušnih pojedinaca.

Da stvar bude zanimljivija i do kraja zaokružena – sada su taj posao discipliniranja neugašenom prošlošću na svoja krhka pleća preuzele mase. Procesi rehabilitacije, sakralizacije, pretumbacije i rigidnog samoreguliranja prošlosti su u toku.

Rečeno u tri riječi – društvene mreže gore. Pa, eto, neka bude mrak, tražili ste i gledat ćete.

Sastanak u Budimpešti, samorazotkrivanje

Naš stalni saradnik Adis Nadarević, osim što piše izvrsne analize, spada u grupu najaktivnijih i istovremeno najduhovitijih twiteraša i fejsbukovaca. Evo kako jednom jedinom rečenicom komentira sastanak u Budimpešti, na kojem su seirile sve same zvijezde ljutog desnila – Orban, Erdogan, Vučić, Dodik i Cvijanović:

“Ukratko, u Budimpešti su se danas na jednom mjestu okupili svi razlozi zbog kojih zapadni Balkan nikad neće ući u EU.”

A ne zaboravimo i nečiji zaključak s Twitera: “Još im samo Milanović fali, ali on ne smije od Evrope.”

About The Author