Ćuruvija i Mlikota nagrađeni za novinarsku priču o procesu pristupanja BiH EU

Na javni poziv za dodjelu nagrade prijavljeno devet novinarskih radova

Ćuruvija i Mlikota nagrađeni za novinarsku priču o procesu pristupanja BiH EU
Foto: EU Info Centar

Direkcija za evropske integracije, u saradnji s Društvom novinara Bosne i Hercegovine i Ambasadom Švedske u BiH, organizirala je izbor najbolje novinarske priče o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji povodom obilježavanja 9. maja – Dana Evrope.

Dobitnici nagrade su Tamara Ćuruvija, urednica emisije ‘Evropska unija i mi’ na Radio Televiziji Republike Srpske i Marko Mlikota, novinar internet news portala Bljesak.info.

Tamara Ćuruvija osvojila je najviše bodova Komisije za ocjenjivanje u kategoriji najbolja novinarska audio/video priča objavljena u elektronskom mediju. Marko Mlikota ima najviše bodova u kategoriji najbolja novinarska priča objavljena na internet news portalu.

Najbolja video priča obrađuje temu usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU i značaj izrade Programa integriranja, a najbolja priča objavljena na internet news portalu govori o projektima prekogranične saradnje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Na javni poziv za dodjelu nagrade, koji je bio otvoren od 31. oktobra 2019. godine do 31. marta 2020. godine, prijavljeno je ukupno devet novinarskih radova. Komisiju za ocjenjivanje činili su Mirela Ćosić, Marina Kavaz- Siručić, Suzana Mijatović, Arjana Tafro- Buljubašić, Verica Kalajdžić i Fedžad Forto.

Nagrada za najbolji rad objavljen u printanom mediju nije dodijeljena, jer nije bilo prijavljenih radova.

Izvor: Direkcija za evropske integracije

About The Author