UČEŠĆE U IZBORNOJ KAMPANJI NESPOJIVO S NOVINARSTVOM

Iz NUNS-a poručuju da novinari koji su neposredno uključeni u izborni proces ne bi se trebali baviti novinarskim poslom dok traje takav njihov angažman. Na zvaničnim izbornim listama „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ i „Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS)“ nalazi se i desetak novinara. NUNS podsjeća i da je, prema Kodeksu novinara […]

UČEŠĆE U IZBORNOJ KAMPANJI NESPOJIVO S NOVINARSTVOM

Iz NUNS-a poručuju da novinari koji su neposredno uključeni u izborni proces ne bi se trebali baviti novinarskim poslom dok traje takav njihov angažman. Na zvaničnim izbornim listama „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ i „Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS)“ nalazi se i desetak novinara.

NUNS podsjeća i da je, prema Kodeksu novinara Srbije, sa novinarskom profesijom nespojiv rad u reklamnim i marketinškim agencijama, agencijama za lobiranje, državnim organima i institucijama, kao i političkim partijama.

Novinarski kodeks ističe pravo medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali i obavezu novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja.

cenzolovka.rs

About The Author