Kako provjeriti tačnost informacija na internetu

Širenje dezinformacija štetno je za društvo i građane i može utjecati na smanjenje povjerenja u medije, čak i one koji svoj posao rade profesionalno.

Kako provjeriti tačnost informacija na internetu
Foto: BankInfoSecurity

Otkada postoje informacije, postoje i dezinformacije. No, određene karakteristike informacijskog ekosistema u kojem živimo danas čine njihovo prepoznavanje i borbu protiv njihovog širenja.

Širenje dezinformacija, bilo da se radi o netačnim informacijama vezanim za vakcine i dječju hranu ili o teorijama zavjere na globalnom nivou, štetno je za društvo i građane i može utjecati na smanjenje povjerenja u medije, čak i one koji svoj posao rade profesionalno.

Brošura „Verifikacija informacija za početnike: Kako provjeriti tačnost informacija na internetu“, autorice Maje Ćalović iz Mediacentra Sarajevo pomaže u prepoznavanju dezinformacija i donosi informacije o alatima za provjeru sumnjivih informacija, kako bi, kao informirani građani, spriječili njihovo daljnje širenje.

Danas su nam dostupni jednostavni i besplatni alati koji omogućavaju provjeru online vijesti i drugih sadržaja, a ova brošura nudi kako provjeriti porijeklo web stranice, kredibilnosti vijesti, vjerodostojnost fotografije i videa te sadržaj i naloge s društvenih mreža.

Postoje online alati koji mogu pomoći da se provjere sadržaji na Twitteru, Instagramu, YouTubeu ili Facebooku i sazna da li su pouzdani, da li im se može vjerovati i bez bojazni potom podijeliti.

Brošuru možete preuzeti i putem aplikacije NeVjerujNaPrvu dostupne na Google PlayStoreu.

Izvor: Mediacentar Sarajevo

About The Author