Novinari Ukrajine pozvali strane kolege da prenesu istinu o genocidu

NUJU smatra da su novinarsko iskustvo, profesionalni kontakti i vještine važni za otkrivanje istine o najmračnijoj strani rata

Novinari Ukrajine pozvali strane kolege da prenesu istinu o genocidu

Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) objavila je apel stranim novinarima s ciljem skretanja pažnje svjetske javnosti na ratne zločine koji se dešavaju u toj zemlji u vremenu ruske invazije na tu zemlju.

Kako su napisali, najnovije užasavajuće foto-činjenice iz oslobođenih ukrajinskih gradova Buče i Irpina pokazuju da se zločini protiv čovječnosti dešavaju u ovom trenutku i da se ruske trupe ne bore samo protiv Oružanih snaga Ukrajine, već muče, ubijaju i spaljuju civile.

– Ovo je pravi genocid nad ukrajinskim narodom, a dešava se u 21. vijeku. To moramo zajedno zaustaviti i nikada ne dozvoliti da se ponovi – navodi se u apelu.

Napominju da su evidentirani brojni slučajevi masovnog ubijanja, silovanja, pljački, otmica i pogubljenja civila koje su službeno potvrdile međunarodne institucije poput Ujedinjenih nacija.

Zahvalili su svima koji podržavaju Ukrajinu dok pokušavaju zaustaviti napad na njihovoj teritoriji. – – Rat je uvijek težak izazov za novinare. Desetine kolega po cijenu života i zdravlja iznose u svijet istinu o užasima rata u Ukrajini. Mnogi od njih postali su žrtve ciljanih napada – naglasili su.

Kažu da su u opkoljenim i uništenim gradovima Mariupolj i Herson počinjeni nebrojeni ratni zločini koje je već počinila ruska vojska te su pozvali da se ne dozvoli da se rat pretvori u Treći svjetski rat.

– Sigurni smo da su vaše novinarsko iskustvo, profesionalni kontakti i vještine važni za otkrivanje istine o najmračnijoj strani rata. Svijet mora vidjeti stvarnost. Budite oni koji će svijetu donijeti istinu – napisali su medijski profesionalci Ukrajine u apelu koji je potpisao predsjednik NUJU Sergiy Tomilenko.

Izvor: NUJU

About The Author