Facebook propustio označiti 80 posto postova koji promoviraju teoriju zavjere o biološkom oružju

Mnogi tvrde da će se dezinformacije nastaviti širiti na društvenim mrežama sve dok su uklopljene u poslovni model zasnovan na broju pregleda

Facebook propustio označiti 80 posto postova koji promoviraju teoriju zavjere o biološkom oružju

Dok kompanije na društvenim mrežama obećavaju da će suzbiti ruske dezinformacije o ratu u Ukrajini, studije pokazuju da i dalje u tome ne uspijevaju, dopuštajući sumnjivim postovima da dosegnu milione korisnika.

Facebook je propustio označiti 80 posto članaka na svojoj platformi koji promoviraju teoriju zavjere koja se brzo širi da Sjedinjene Američke Države finansiraju upotrebu biološkog oružja u Ukrajini, prema studiji koju je objavio Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH).

Neprofitna grupa za istraživanje dezinformacija analizirala je uzorak postova od 24. februara do 14. marta u kojima se dijele vanjski članci koji sadrže neutemeljene tvrdnje o biološkom oružju. Utvrđeno je da Facebook u 80 posto slučajeva nije označio postove kao “kontekst koji nedostaje”, koji sadrže “djelomično lažne informacije” ili “lažne informacije”.

– Ako naši istraživači mogu identificirati lažne informacije o Ukrajini koje otvoreno kruže na njenoj platformi, i Meta je u mogućnosti da učini isto. No otkrili smo da se u većini slučajeva teorijama zavjere daje slobodan prolaz – kazao je izvršni direktor CCDH-a Imran Ahmed.

Teorija o biološkom oružju počela se širiti u ranim danima rata u Ukrajini, među rubnim QAnon računima, u konačnici probijajući se do većih platformi kao što je Fox News. Bijela kuća osudila je taj mit, kazavši da ga je možda proizvela Moskva kako bi opravdala moguću upotrebu hemijskog oružja protiv Ukrajine. No on se nastavlja širiti društvenim medijima, uključujući Facebook.

Istraživači CCDH-a koristili su alat za društvenu analizu NewsWhip kako bi identificirali više od 120 članaka s vanjskih stranica koji su imali lažne ili zavaravajuće tvrdnje o laboratorijima za biološko oružje ili lažno predstavljene izjave američkih dužnosnika i otkrili da su članci u uzorku dobili više od 150.000 lajkova, komentara i dijeljenja na Facebook.

CCDH je pozvao Metu da temeljitije provede svoje oznake “lažne informacije” i “djelomično lažne informacije” i proširi upotrebu svoje postojeće oznake “kontekst koji nedostaje”.

– Ruske propagandne kampanje godinama su imale koristi od toga što je Meta zatvarala oči pred dezinformacijama. Unatoč poduzimanju mjera protiv državnih kanala pod ogromnim pritiskom, Meta ne uspijeva spriječiti velike dezinformacijske narative koji koriste Putinovom režimu – kazao je Ahmed.

Glasnogovornik Facebooka Kevin McAlister rekao je da studija CCDH pogrešno predstavlja razmjer i opseg njihovih napora.

– Zapravo, imamo najsnažniji sistem za provjeru lažnih tvrdnji od bilo koje platforme, a naši partneri za provjeru činjenica razotkrili su desetke tvrdnji o prevari ukrajinskog biološkog oružja na nekoliko jezika, uključujući ukrajinski, ruski i engleski – dodao je.

Prethodne studije koje je objavio CCDH otkrile su da se Facebook borio s provođenjem vlastitih pravila koja se odnose na označavanje izvora vijesti koje sponzorira država.

Druga studija Media Matters for America otkrila je da YouTube ne samo da nije uspio ukloniti hiljade videozapisa o teoriji biolaboratorija, već je i profitirao od njih putem monetiziranih kanala.

Dok su neki stručnjaci priznali da Facebook sada radi na temeljitijem suzbijanju državne propagande, drugi kažu da će se dezinformacije nastaviti širiti na društvenim mrežama sve dok su uklopljene u poslovni model zasnovan na broju pregleda.

– Na kraju dana, algoritam će uvijek dati prioritet dezinformacijama koje su sporne, a Facebook zarađuje više novca kada se svađamo jedni s drugima. Kako bismo smanjili širenje dezinformacija, moramo ih prekinuti na izvoru – poručio je rekao je Ahmed.

Izvor: The Guardian

About The Author