Meksički novinar ubijen iz vatrenog oružja u automobilu u Acapulcu

Više od 150 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. godine u napadima koji su često povezani s moćnim narko kartelima

Meksički novinar ubijen iz vatrenog oružja u automobilu u Acapulcu
Foto: New York Post

Meksički novinar Nelson Matus ubijen je u subotu u obalnom ljetovalištu Acapulco u jugozapadnoj državi Guerrero, javili su lokalni mediji.

Direktor lokalne novinske stranice Lo Real de Guerrero Matus upucan je u svom automobilu na parkiralištu trgovine, izvijestile su meksičke novine El Universal.

Napad se dogodio poslije 15 sati u četvrti Emiliano Zapata na sjeveru Acapulca, izvijestile su meksičke novine Reforma, dodajući da je Matus preživio dva pokušaja atentata 2017. i 2019. godine, pozivajući se na lokalne medije.

Matusova smrt dolazi sedmicu dana nakon što je tijelo Luisa Martina Sancheza, novinara meksičkih novina La Jornada, pronađeno nakon nestanka u državi Nayarit.

Tužitelji su rekli da su otvorili istragu o ubistvu Nelsona Matusa vatrenim oružjem, ponovili su u saopćenju predanost u istraživanju svakog aspekta njegove smrti.

U Meksiku, istraživanje korupcije, kriminala i narko-kartela često dolazi uz visok rizik. Ta je zemlja prošle godine bila najsmrtonosnija na svijetu za novinare, prema podacima Reportera bez granica.

Više od 150 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. godine, prema RSF-u, u napadima koji su često povezani s moćnim narko kartelima.

Još jedan bivši novinar, Osiris Maldonado de la Paz, otet je iz svoje kuće u gradu Xalisco ovog mjeseca, dok je treći oteti novinar kasnije pronađen živ. Prema vladi, u Meksiku je samo 2022. godine prijavljeno 13 ubistava novinara. Većina zločina nad novinarima ostaje nekažnjena.

Deseci novinara održali su proteste u Mexico Cityju i drugim područjima nakon Sanchezove smrti, pozivajući na pravdu, a visoki povjerenik Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudio je njegovo ubistvo i pozvao na “brzu, temeljitu, nezavisnu i učinkovitu” istragu.

Izvor: Reuters/VoA

About The Author