Turska oslobodila novinara i pisca Ahmeta Altana

Novinar i autor zatvoren je prije četiri i pol godine nakon kritiziranja predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana

Turska oslobodila novinara i pisca Ahmeta Altana

Turski sud oslobodio je novinara i pisca Ahmeta Altana nakon više od četiri godine zatvora zbog optužbi za umiješanost u neuspjeli pokušaj puča 2016. godine, što je on uvijek negirao.

Presuda je uslijedila dan nakon što je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) zatražio njegovo puštanje na slobodu u presudi u kojoj je Turska optužena za kršenje građanskih prava.

– Ne znam kako sam se izvukao. Sjedio sam u zatvoru i odjednom mi je rečeno da ću biti pušten. Upravo sam vidio svoju djecu. Sad ću provesti neko vrijeme s njima – rekao je Altan iz svog doma u Istanbulu.

Nagrađivani pisac i urednik novina zatvoren je nakon što je napisao politički osjetljive članke u kojima kritizira predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i podržava kurdska prava.

Altan je uhapšen tokom „čišćenja“ koje je uslijedilo nakon pokušaja puča i optužen je za podršku ustanku širenjem „subliminalnih poruka u javnosti”.

Naknadno je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja rušenja vlade – presudu koju je kasnije ukinuo Vrhovni sud Turske. Kad je slučaj preispitan, osuđen je na 10 godina i šest mjeseci zatvora zbog “svjesne podrške terorističkoj organizaciji” koja je učestvovala u pokušaju puča.

– Vrlo sam sretan što čujem da je turski sud naložio puštanje Altana. Bit ću još sretniji nakon što ga vidim da u potpunosti uživa u svojoj slobodi i sve optužbe budu odbačene. Nadam se da će se primijeniti i sve ostale presude ECHR – napisao je na Twitteru izvjestilac Evropskog parlamenta za Tursku Nacho Sanchez Amor.

Presuda je uslijedila kad je Erdoğan pokrenuo ofenzivu usmjerenu na popravljanje odnosa s Evropskom unijom i izgradnju novog odnosa s američkom administracijom Joea Bidena.

Čelnici EU istakli su pogoršanje stanja ljudskih prava u Turskoj tokom summita u Ankari održanog prošle sedmice. Bijela kuća također je navela pitanje ljudskih prava problemom u američko-turskim odnosima.

Evropski sud za prava sa sjedištem u Strasbourgu nije našao “nijedan dokaz da su postupci podnositelja zahtjeva bili dio plana za rušenje vlade”. Naloženo je Turskoj da ga odmah pusti Altana i plati mu 16.000 eura odštete zbog kršenja njegovih prava na slobodu izražavanja.

– Hapšenje, posebno nastavak pritvora, mora se temeljiti na razumnoj sumnji – kaže se u presudi ECHR-a.

Presuda je utvrdila da se podnositeljeve kritike na račun predsjednikovog političkog pristupa ne mogu smatrati pokazateljem da je prethodno znao za pokušaj puča.

Izvor: The Guardian

About The Author