BIRN BiH će izraditi multimedijalnu bazu sudski utvrđenih činjenica o proteklom ratu

Cilj projekta pokrenutog početkom aprila ove godine je podići nivo javnog razumijevanja i osigurati podršku suočavanju s prošlošću razvijanjem alata za podučavanje i učenje o ratu u BiH

BIRN BiH će izraditi multimedijalnu bazu sudski utvrđenih činjenica o proteklom ratu

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) započela je projekat kreiranja interaktivne edukativne baze o sudski utvrđenim činjenicama iz rata u BiH s ciljem suprotstavljanja revizionističkim narativima i negiranju zločina.

Cilj projekta pokrenutog početkom aprila ove godine je podići nivo javnog razumijevanja i osigurati podršku suočavanju s prošlošću razvijanjem alata za podučavanje i učenje o ratu u BiH, te suprotstaviti se revizionističkim narativima i negiranju zločina.

Izvršni direktor BIRN-a BiH Denis Džidić pojašnjava da će se ovim projektom predstaviti jedinstveni pristup presudama za ratne zločine. Umjesto da se fokusira na pojedince, kako kaže, BIRN BiH će istražiti i izvijestiti o sudski utvrđenim činjenicama o onome što se dogodilo tokom rata na određenim područjima države.

– Ideja projekta je stvaranje izvora podataka koji se temelje na činjenicama, a koji se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe i koji će pridonijeti borbi protiv dezinformacija i poboljšanju medijske pismenosti – kaže Džidić.

Kao rezultat projektnih aktivnosti, BIRN BiH će kreirati multimedijalnu bazu obogaćenu kratkim dokumentarnim filmovima, kao i obrazovnim alatima za nastavnike koji će im pomoći u pripremi metodologije za predavanja i učenja o ratu u BiH.

– Baza podataka, dokumentarni filmovi i nastavni alati razvijat će se na jedinstven način, koji neće ostavljati prostora za tumačenje i zloupotrebu utvrđenih činjenica – dodao je Džidić.

Projekat je podržan od Fonda Ujedinjenih nacija za demokratiju (UNDEF).

Izvor: BIRN

About The Author