RTRS I BNTV: Je li novo zaduženje omča oko vrata Republike Srpske?

Dodik obećava da će od posuđenih 350 miliona eura povećati plate javnom sektoru, a entitetski premijer doslovno izjavio da je ponosan što je RS izašla na međunarodno finansijsko tržište

RTRS I BNTV: Je li novo zaduženje omča oko vrata Republike Srpske?

 

RTRS: Za epidemiju krivi građani

  1. – 18. april 2021.

VJETAR U LEĐA: Sadržaj razgovora članova bh. Predsjedništva s Borutom Pahorom tokom kojeg je slovenski predsjednik postavio pitanje o mogućnosti mirnog razdruživanja BiH, potom afera o (ne)postojanju non-papera kojeg je premijer Slovenije Janez Janša poslao u Bruxelles na ruke predsjednika Vijeća EU Charlesa Michela i u kojem nudi svoju viziju rješenja za stanje na Zapadnom Balkanu, dali su dodatan vjetar u leđa Miloradu Dodiku. Tačnije, sve to samo ga je ohrabrilo da ponovo nastavi s pričom o „mirnom razdruživanju BiH“. Razradio je Dodik i scenario po kojem bi se BiH raspala na tri države, koje bi se demilitarizovale…, te podvukao da „Srbi više neće ratovati“.

Baveći se ovom temom, novinari Dnevnika 2, čak i kada gledateljima ponude stavove i ostalih članova Predsjedništva, nisu spremni napraviti iskorak i analizirati sve posljedice takvih nakana, makar one dolazile i od samog Dodika, čija se nijedna riječ na javnom servisu RS-a nikada ne propituje.

NEDJELJA OBEĆANJA: I ova nedjelja bila je nedjelja obećanja Milorada Dodika građanima RS-a. O povećanju plata zaposlenim u javnom sektoru, „prinudi“ da i privatni sektor učini isto, masovnoj imunizaciji stanovništva. Samo da u RS stigne 770 hiljada ruskih i kineskih cjepiva te onih iz COVAX mehanizma. Do tada se „masovna imunizacija“, koje su puna usta novinarima Dnevnika, provodi donacijama Srbije.

KO JE KRIV ZA PRIJEDOR: Istovremeno, svjedočili smo još jednoj u nizu bahatosti kojom se ljudi s rukovodećih pozicija u javnim ustanovama, ali i sama vlast, odnose prema epidemiji. U Prijedoru je u Domu zdravlja propalo 1.300 doza cjepiva. Iz Instituta za javno zdravstvo naveli su da je uzrok nekorištenje frižidera koji su dostavljeni za čuvanje cjepiva. I zasad niko nije kriv. Premijer poziva na odgovornost ministra zdravlja, ministar vlast Prijedora, oni rukovodstvo Doma zdravlja. Policija vrši istragu, no kako je v.d. direktora Doma zdravlja u Prijedoru kadar SNSD-a, voljeli bismo da griješimo, ali za očekivati je da ovo bude tek jedna u nizu afera za koju niko ne odgovara.

U zdravstvenim izvještajima svakodnevno se upozoravalo na „zabrinjavajuće podatke o broju preminulih“ i sve veći broj teško oboljelih pacijenata. No istovremeno, Štab za vanredne situacije u RS-u ukida sve više mjera kojima se sprječava širenje zaraze među stanovništvom.

A ako je suditi po istupima ministra zdravlja RS-a, ponovo su za sve najodgovorniji građani. Koji se ili na vrijeme ne javljaju ljekaru, ili ne poštuju epidemiološke mjere, ili su, kako je to nimalo uljuđeno ministar naveo, “dosta gojazni“, pa stoga i podložniji težim oblicima bolesti.

Izdvojeno

I nije da oko nas vlada samo crnilo. Ovca Belka iz Kriškovaca na svijet je donijela petero jagnjadi, što je izuzetna rijetkost za tu životinjsku vrstu. Potomci su zdravi i živahni, i neka im je sretno.

Ocjena: 1

 

BNTV: Šta se krije iza izlaska na Londonsku berzu?

  1. – 18. april 2021.

GLAVNE TEME: Vlada Republike Srpske najavila zaduženje od 350 miliona eura na Londonskoj berzi, Milorad Dodik obećao povećanje plata u javnom sektoru i kazao da će i poslodavce u realnom sektoru „primorati“ da isto učine. Usvajanje budžeta Grada Banjaluka desilo se pod farsičnim okolnostima, Republika Srpska, s 13. aprilom, u odnosu na broj stanovnika prva po smrtnosti u Evropi od posljedica Covida-19, u Domu zdravlja Prijedor propalo 1.300 cjepiva.

Navedene teme obilježile su izvještaje emitovane u dnevnicima tokom protekle nedjelje i slika su stvarnosti ovog bh. entiteta.

NOVO ZADUŽENJE: Koliko bi se od građana tajilo novo finansijsko zaduženje, pitanje je koje je otvorila opozicija. I dok ekonomski eksperti upozoravaju da je zaduživanje emisijom obveznica omča oko vrata Republike Srpske, opozicija je upozorila na neprihvatljivost da se novcem od kredita povećavaju plate u javnom sektoru kako bi se osigurala pobjeda na narednim opštim izborima.

Ovom su se temom novinari/ke Dnevnika bavili u više navrata i poentirali je izjavom premijera RS-a koji je istakao da je „ponosan što je Republika Srpska izašla na međunarodno finansijsko tržište“?!

ISTRAJNOST UREDNIŠTVA: U vezi s ovom temom bilježimo istrajnost uredništva da gledateljima ponudi sve relevantne informacije i stavove ključnih aktera, te kroz izjave ekonomskih eksperata pruži uvid u to zbog čega ovakva zaduženja sa sobom nose niz rizika i posljedica. Istovremeno, ekonomisti su pojasnili i ključne razlike između zaduženja na berzi i kod međunarodnih finansijskih institucija, konkretno MMF-a, te upozorili da MMF za RS, unatoč povoljnim kreditima, nije prihvatljiv jer postavlja uslove, tj. provođenje strukturnih reformi za koje vlasti ovog entiteta nisu spremne.

INGERENCIJE ČLANA PREDSJEDNIŠTVA: Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik formalno-pravno nema ingerencije da u RS-u donosi bilo kakve odluke. Na to je ukazano najprije u vezi s činjenicom da je upravo on, a ne entitetski premijer ili predsjednica, najavio povećanje plata tokom ove godine u javnom sektoru. Bio je to i povod za otvaranje pitanja (Dnevnik 2, 17. april) o tome da li je Dodik preuzeo potpunu kontrolu i nadležnosti Vlade i Narodne skupštine RS te time obesmislio kako njihovo postojanje tako i njihov rad.

ŠTA SE DESILO U PRIJEDORU: Iako se informacije o epidemiji koronavirusa u BiH sada emituju u drugom dijelu dnevnika, crna statistika je i dalje zabrinjavajuća. Bez efikasne imunizacije, stanje se neće poboljšavati, ali to za pojedine zdravstvene ustanove nije alarm da rade pod povišenom pripravnošću. Svjedoči o tome podatak da je u Domu zdravlja Prijedor propalo 1.300 doza cjepiva namijenjenih za revakcinaciju stanovništva jer je „zakazao“ hladni režim njihovog čuvanja. Ali za ministarstvo kao i Grad Prijedor to nije bio dovoljan razlog za smjenu direktora Doma zdravlja. Građani od apela resornog ministra da se „takvo što ne smije ponoviti“, nemaju koristi. Ali do smjene, shodno stranačkoj podobnosti (SNSD) v.d. direktora Doma zdravlja, nije došlo. I novinari u takvim situacijama nemaju ni potrebe bilo šta dodati. Jer činjenice govore same za sebe.

GRADONAČELNIK POPUSTIO PRED PRITISCIMA: Nakon višenedjeljnog prepucavanja gradonačelnika i skupštinske većine, Grad Banjaluka usvojio je budžet za 2021. godinu. Gradonačelnik Draško Stanivuković popustio je pod pritiscima, odnosno pristao da iz gradske kase izdvoji novac za finansiranje socijalnih potreba sugrađana koje su u nadležnosti Vlade RS.

Nama ostaje da postavimo pitanje zašto je izostala analiza cijelog postupka usvajanja budžeta, koji je usvojen jednoglasno, čime se pohvalio i gradonačelnik. A u rečenici potom naveo da su predloženi i usvojeni amandmani skupštinske većine nezakoniti, što će se naknadno preispitati!?

BNTV nikada nije prikrivala svoju izrazitu naklonost prema Stanivukoviću. Ali u ovom slučaju, zanemarivanje ovako kontradiktornih stavova je nešto što medij koji želi biti profesionalan ne smije ignorisati.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

RTRS naziva histeričnim reakcije iz Sarajeva povodom zahtjeva gradonačelnika Istočnog Sarajeva da se sa Vijećnice ukloni ploča s kvalifikacijama uvredljivim za srpski narod.

U izvještaju BNTV-a nema tako grubih riječi, ali izvještaji koji su se bavili ovom temom sadržajno su identični.

Tako se ponavlja praksa, na koju smo često ukazivali, da postoje teme od „srpskog nacionalnog interesa“ kada se sve razlike u uređivačkoj politici dviju televizija potiru. Takav način izvještavanja i RTRS-a i BNTV-a u najmanju ruku je licemjeran, jer se pritom nikada ne otvara pitanje kakav je odnos vlasti RS-a prema Bošnjacima i Hrvatima i njihovoj povijesnoj ulozi u tom bh. entitetu.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaji koji su se bavili najavom novog zaduženja RS-a jer su tematski sa više strana osvijetlili tu temu.

 

Minus sedmice

RTRS

Gvozden Šarac nadahnuto je izvijestio da je dovršen i javnosti dostupan izvještaj „nezavisne međunarodne komisije“ o stradanju Srba u Sarajevu tokom proteklog rata. U najavi priloga Šarac navodi da je „srpska hrišćanska zajednica u Sarajevu uništena“, te da su „tačni i neoborivi dokazi o tome prezentovani na 1.420 stranica“. Pošto Šarac ističe da je riječ „o kapitalnom djelu, potkrijepljenom naučnim dokazima, koji na vidjelo izlaze dok sa obala Miljacke svakodnevno izviruju srpske kosti, da je izvještajem razbijen mit SAD-a o stradanju Bošnjaka, da je dokazano postojanje 188 logora za Srbe u Sarajevu, koje nije bilo opkoljeni grad“, nadamo se da je dotični izvještaj i u cijelosti pročitao prije nego je prilog sačinio. Kažemo nadamo se, jer pozivajući se na azbučno poredane zaključke navedenog izvještaja, psiholog Srđan Puhalo navodi da oni obiluju svime samo ne spominjanjem sarajevskih Srba. Ko ima volje i vremena neka sam pročita cijeli izvještaj pa donese vlastite zaključke.

BNTV

Ploča postavljena na sarajevskoj Vijećnici na kojoj se navodi da su za njeno paljenje tokom rata u BiH odgovorni srpski zločinci, tema je koja je uznemirila duhove u Republici Srpskoj. Slađana Jašarević za sugovornika je izabrala Milana Mandića, kojem je otac nestao u Sarajevu, a dio porodice bio zatočen u logoru. I ovog puta ističemo da iskazujemo puno poštovanje prema svim žrtvama rata u BiH. I da smatramo da svi počinioci ratnih zločina trebaju biti procesuirani. Ali i podvlačimo da neutemeljene i paušalne izjave ne idu u prilog istini i neće doprinijeti procesu pomirenja. Referiramo se pritom na isticanje Mandićeve izjave da „cijelo Sarajevo leži na pojedinačnim i masovnim grobnicama Srba“, kao i na zaključak novinarke Jašarević koja navodi da su „sarajevski Srbi protjerani i iz naziva ulica u tom gradu“. Kako to „protjerivanje“ izgleda u RS-u kada su u pitanju povijesne ličnosti hrvatskog i bošnjačkog porijekla, novinarku ne zanima.

 

About The Author