BHT1 prekratko o slučaju „Memić“, FTV nedovoljno o optužbama za korupciju u Banjaluci

Urednici na obje televizije loše su valorizirali vijesti o kriminalu. Optužbe za višemilionske pronevjere u Banjaluci nisu zapažene, a hapšenja u predmetu „Memić“ na državnoj su televiziji dobila mršavu minutažu

BHT1 prekratko o slučaju „Memić“, FTV nedovoljno o optužbama za korupciju u Banjaluci

FTV: Ko je ministrica civilnih poslova?

  1. januar – 1. februar 2021.

DOK NE VIDIMO, NE VJERUJEMO: Vakcine ili njihov nedolazak i dalje su top tema u Dnevniku 2. Tako i treba biti, jer svaki dan slušamo nekog političara, ili neki od nivoa vlasti, kako najavljuju isporuke dok smo i dalje bez ijedne pristigle vakcine. Doduše, juče smo saznali da su interventnom nabavkom pristigle prve vakcine za hiljadu korisnika. Urednik Sanjin Bećiragić pokušao je dobiti odgovore od vlasti zašto se kasni s nabavkom, ali su oni mahom bili nedovoljni i polovični. Naslov je zorno sažeo ponašanje odgovornih („Kakva vlast, takvi i odgovori“), a krajem sedmice FTV (Jadranka Milošević) je još jednom pogodio naslovom, jer su nove najave o cjepivima ispratili rečenicom „Dok ne vidimo, ne vjerujemo“. Urednici Federalne naslovima i udarnim porukama iz špice znaju sažeti stvar, razbuditi javnost i prozvati političare. To i jeste zadaća novinara i javnih medija. Početkom sedmice su nekoliko puta prozvali ministricu civilnih poslova jer ne odgovara na medijske upite i izbjegava novinare. Svaki put ona je bila nazivana ministricom ili državnom ministricom, ali ne i njenim imenom. Vjerovatno malo ko i od upućenih zna da se ministrica civilnih poslova zove Ankica Gudeljević, pa spomenimo ovdje da naučimo. Gudeljević je kadar HDZ-a BiH, a u biografiji ističe da je u stranci politički aktivna od 1997. godine, i da je od 2011. do 2015. godine bila članica Predsjedništva HDZ-a BIH. Odgovorni nose i svoje ime i prezime, a ne samo funkciju koju obavljaju, pa ih treba prozvati i imenom ili biografijom.

KRATKA CRTA NA KRAJU DNEVNIKA 2: Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, izazvao je novi mali politički zemljotres optužbama na račun bivšeg gradonačelnika i njegovog odlazećeg kadra, optužujući ih za višemilionski kriminal. Njegov tim za reviziju zaključio je da su sporne mnogobrojne nabavke i komunalne naknade, a optuženi sve negiraju i najavljuju kontraprijave. Urednica Jadranka Milošević vijest je dala u kratkoj crti na samom kraju Dnevnika 2. Sličnu minutažu i nešto bolji tajming dobilo je saopštenje Kruga 99 o građanskoj koncepciji u Crnoj Gori.

HRONOLOGIJA ILI PRILOG ZA ISTORIJU BEŠČAŠĆA: Za razliku od BHT1, FTV (urednica Amra Zaklan) posvetio je više od osam minuta hapšenjima koja su u vezi sa slučajem „Memić“. Pripremljeni su hronologija slučaja i podsjećanje na sudske odluke kojima su oslobođeni pogrešno optuženi. Bio je to podsjetnik koji bi se mogao nazvati i kratkim prilogom za istoriju beščašća domaćeg pravosuđa, jer smo se mogli podsjetiti na to koliko godina su protraćili naši organi gonjenja. FTV je podsjetio i na slučaj „Dragičević“, koji se teško može razdvojiti od predmeta „Memić“ poslije svega kroz šta su prošle dvije porodice.

OCJENA: 7

BHT1: Prekratko o slučaju „Memić“

POSJETA EU PARLAMENTARACA: Hrvatska policija nije dopustila prelazak granice italijanskim evroparlamentarcima, koji su došli u posjetu da bi sami vidjeli kako se policajci prvih susjeda ponašaju prema migrantima. Mjesecima unazad piše se o brutalnosti hrvatskih policajaca. BHT1 je stvar nazvao „međunarodnim incidentom“, a FTV „međunarodnim skandalom“. U nedjeljnoj pripremi BHT1 (Milan Đurović) ipak je izostala druga strana jer gotovo da nismo saznali šta u svoju odbranu imaju reći hrvatske vlasti. Tek smo u najavi čuli da ministar policije Davor Božinović tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Na FTV-u smo odmah čuli i hrvatske vlasti, koje su bile dosta opširne u obrazloženjima. Opširni odgovori često prikrivaju suštinu stvari, ali ih radi potpunog uvida odmah treba prenijeti gledateljima.

SEKSUALNO NASILJE: Bivši ministar prosvjete Republike Srpske Nenad Suzić osuđen je na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice. Urednik Dejan Petrović ovu je vijest iskoristio kako bi se obradila tema seksualnog nasilja nad djecom i nemoćnima. BHT1 je temi pristupio ozbiljno i znalački, a mišljenja su se tražila od stručnjaka i predstavnika vlasti. Seksualno nasilje je u porastu, prema službenim podacima, a kazne su pooštrene. Temu je možda uputno bilo proširiti i na druge vidove seksualnog nasilja, jer sve se češće govori o fakultetima kao mjestima gdje su studentice najviše izložene predatorima. Kako se naši univerziteti odnose prema prijavama studentica?

PRIČA KOJA ZAHTIJEVA VEĆU MINUTAŽU: Slučaj Dženana Memića dobio je novi zaplet koji konačno nalikuje na rasplet pravosudne trakavice. Uhapšena su dva lica zbog sumnji na opstrukciju istrage, a sve upućuje na to da se radi o prikrivanju ubistva, kako od početka tvrdi porodica nastradalog mladića. BHT1 jeste započeo Dnevnik 2 ovom viješću, ali joj je posvetio nešto više od tri minute. Slučajevi „Memić“ i „Dragičević“ izazvali su najveće proteste u poslijeratnoj BiH, razotkrili su korupciju u pravosuđu, uticali na to da je predsjednik VSTS-a podnio ostavku… Niz je dugačak i baš zbog toga urednica Azira Hrustemović je morala donijeti opširnije i posvećenije priloge od nekoliko izjava i kratkog javljanja sa ulice.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Sedmica u kojoj urednici na obje televizije nisu znali u prvi plan staviti vijesti koje se tiču kriminala i korupcije. Optužbe gradonačelnika Banjaluke o višemilionskim pronevjerama bivše vlasti nisu bile naročito zapažene na FTV-u i BHT1, a hapšenja u predmetu „Memić“ na državnoj televiziji su dobila mršavu minutažu. Izostao je tematski pristup ili podsjetnik na sudske epiloge u slučaju koji je podigao zemlju na najmasovnije proteste protiv korupcije pravosudnih vlasti. Urednici na državnoj televiziji često ne znaju prepoznati koju vijest treba graditi, proširiti, pa ako i treba, Dnevnik 2 joj posvetiti. Oba medija pomno prate obećanja oko isporuke vakcina držeći priču vrućom, a FTV, kao i uvijek do sada, donosi atraktivnije naslove.

 

Plus sedmice

BHT1

Reportaža Samira Kahrovića o nevoljama poljoprivrednika u Tuzlanskom kantonu. Na primjeru jedne farme oslikani su problemi domaće poljoprivredne proizvodnje. Dobro izabrane pojedinačne priče najbolje ilustruju opšte stanje.

FTV

Prozivanje odgovornih političara i zdravstvenih vlasti, jer i dalje čekamo da se obistine obećanja o vakcinama.

 

Minus sedmice

BHT1

Novi zaplet u slučaju „Memić“ morao je uključiti odjeke i opširniji podsjetnik na događaj.

FTV

Banjalučke političke afere zaslužile su pomnije praćenje i veću minutažu.

About The Author