RTRS I BNTV: Je li Escobar zaista rekao da Šarović razbija srpsko jedinstvo?

Na RTRS-u je lako objaviti neprovjerenu informaciju, jer se tamo niko ne osjeća dužnim da tvrdnje potkrijepi dokazima

RTRS I BNTV: Je li Escobar zaista rekao da Šarović razbija srpsko jedinstvo?
Foto: Avaz.ba

RTRS: Standardno neprofesionalni

  1. – 14. novembar 2021.

SARAJEVO I AMERIČKA KONJICA: Uz svesrdnu podršku medija, političari i međunarodni zvaničnici koji posljednjih nedjelja pohode Bosnu i Hercegovinu kao da imaju istovjetan cilj – dodatno sluditi građane. „Rata neće biti“, poručivali su u ponedjeljak, osmog oktobra, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Gabriel Escobar, izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan. Jer su jedni drugima to obećali.

U izvještaju Branke Kusmuk stoga se navodi da „iako je Sarajevo očekivalo američku konjicu“ koja im je trebala omogućiti da BiH bude njihova, to se nije dogodilo“. Kao što ni od očekivanih sankcija prema RS-u, odnosno njenim zvaničnicima, neće biti ništa. Jer je to obećao Escobar.

Upravo je nedorečenost američkog diplomate otvorila prostor inim manipulacijama i tumačenjima njegovih poruka i stavova. No ushićenje je brzo prošlo pa je već dan kasnije Escobar obmanuo Dodika. Ili Dodik njega? Jer iako je navodno bio spreman da razmisli „o odustajanju od ulaska u proces vraćanja nadležnosti“, u RS-u se formalno i dalje priprema teren za to.

SVJESNE MANIPULACIJE: No kada novinari ne propituju političko djelovanje vlasti, a to RTRS nikada i ne čini, onda svojim izvještavanjem samo doprinose podizanju političkih tenzija. Ili nastavljaju da svjesno manipuliraju javnošću. Tako u Dnevniku devetog oktobra saznajemo da je „Escobar rekao da je Mirko Šarović dio onih ljudi koji razbijaju srpsko jedinstvo“. Kome, kada i gdje, nije navedeno, što je za uređivačku politiku RTRS-a i uobičajeno.

Ako je suditi po odugovlačenju zakazivanja sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je trebalo pristupiti donošenju zakona o vraćanju nadležnosti sa BiH na RS, bit će da Dodik i vladajuća većina u ovom bh. entitetu „podižu ručnu kočnicu“. Ali u interpretaciji cijelog slučaja kojem smo svjedočili u prilogu 12. novembra, za sve je kriva opozicija. Kako, nije razjašnjeno, ali i to je manir izvještavanja javnog servisa RS-a.

MILIJARDA I PO: Kada najviša politička zvaničnica RS-a, odnosno entitetska predsjednica Željka Cvijanović ustvrdi da je „Federacija BiH od RS-a ukrala 1,5 milijardi maraka namijenjenih za penzioni fond“, onda bi to trebao biti alarm za uzbunu. I promptno istraživanje takve tvrdnje. No u Dnevniku 10. novembra to nije učinjeno. Kao ni u Dnevnicima narednih dana. Razlog je vrlo jednostavan, jer to što Cvijanović zove krađom zapravo je samo provođenje u djelo sporazuma/ugovora koje su entitetske vlade potpisale netom nakon okončanja rata. Na insistiranje RS-a, a po kojem se pravo na penziju ostvaruje u dijelu BiH gdje sada penzioner živi, a ne gdje ju je zaradio.

Izdvojeno

Branka Kusmuk je Branka Kusmuk. I nema događaja o kojem izvještava a koji prođe bez njenih neumjesnih komentara. Tako o presudi Darku Elezu ističe: „Lutka je presuđena“. A govoreći o njegovoj kriminalnoj prošlosti, podvlači i da je Elez bio „dio multietničkog kriminalnog klana“. Šta je time htjela reći i za koga i zašto je to bitno, doista je nejasno.

Ocjena: 1

 

BNTV: Escobar i loši učinci

  1. – 14. novembar 2021.

BEZ KONKRETNIH POMAKA: Turneja američkog diplomate Gabriela Escobara po BiH politički je događaj koji je obilježio proteklu nedjelju, mada, kada se podvuče crta, ni na koji način nije rezultirao pomakom u rješavanju krize koja državu potresa i drži u blokadi već mjesecima.

U dnevnicima emitovanim osmog i devetog novembra gledatelji su informisani o stavovima bh. političara i Escobara o sadržini vođenih razgovora, uz, kao i na RTRS-u, isticanje tvrdnje da „rata neće biti“.

Uredništvo Dnevnika 2 fokus je stavilo na komentare opozicionih političara iz RS-a, od kojih valja izdvojiti tek stav Mladena Bosića, visokog funkcionera SDS-a, koji je iznio jedinu logičnu konstataciju da ne vidi „šta je to Escobar trebao učiniti da riješi krizu“. Smatramo da je umjesto nizanja izjava opozicionih političara koji su ponovo iznosili iste fraze, fokus trebalo zadržati na Bosićevim stavovima i tako nastojati javnosti dati uvid u protokolarne uloge međunarodnih emisara tokom njihovog boravka u BiH.

Iz Dnevnika osmog novembra izdvajamo i tematski pristup Tatjane Lukić o višegodišnjem poznanstvu  Milorada Dodika i Escobara: sagovornik joj je novinar Ivica Puljić, koji je dao preciznu analizu odnosa američke administracije prema Dodiku.

BITI POLITIČAR: Dnevnik osmog novembra bavio se pitanjem da li je biti političar najunosnije zanimanje u BiH. Podaci o zaradama političara i minornim rezultatima njihovog rada, uz izostanak bilo kakve odgovornosti, daju pozitivan odgovor. Ono što je izostalo, a ključno je kada se ovakva tema otvara u jeku političke krize u BiH izazvane blokadom rada državnih institucija, jeste zašto se kao konkretan primjer nisu naveli političari iz RS-a u institucijama BiH koji već četiri mjeseca ne rade svoj posao a i dalje imaju plate/naknade koje su i 11 puta veće od najniže plate u RS-u.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Ono što je zajedničko uređivačkim politikama Dnevnika  2 RTRS-a i BNTV-a jeste uočljivo ignorisanje bilo kakvih dešavanja u Federaciji BiH. I to su konstante od kojih se odustaje samo kada su u pitanju prirodne katastrofe, vijesti iz „crne hronike“ ili pak teme o „ugroženosti Srba u Federaciji BiH“.

Identična je situacija u obje medijske kuće i kada je riječ o Srbiji. Osim informacija o pandemiji Covida-19, fokus je isključivo na onome šta rade, misle i govore Aleksandar Vučić i njemu najodaniji politički krug. Druga i drugačija Srbija, ako je suditi po njima, ne postoji ili je toliko marginalna da nije vrijedna pomena.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tematsko otvaranje pitanja zašto je Vlada RS pristala na uvjet kineskih investitora da od javnosti skriva ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor. Opozicija stoga postavlja pitanje koliko će kilometar te dionice koštati, te, kako je riječ o koncesiji, koliko će RS, ako autoput bude ekonomski neisplativ, tokom 30 godina plaćati investitoru  razliku u dobiti.

Minus sedmice

RTRS

Iza nas je još jedna nedjelja u kojoj su se neprofesionalni izvještaji o političkim dešavanjima u BiH nizali kao na pokretnoj traci. Ipak, izdvajamo vijest da se „Željko Komšić suprotstavio novinaru TANJUG-a“. Način na koji je ona prezentirana gledateljima u fokus stavlja prekid intervjua u kojem je Komšić odbio razgovarati s novinarom koji je kazao da ne priznaje presude o genocidu počinjenom u Srebrenici. (Dnevnik 2, deveti novembar). Dan kasnije, u Dnevniku 2 prenesena je izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je „užasno što je protiv novinara TANJUG-a podnesena krivična prijava zbog negiranja genocida, jer se tako nešto u Srbiji nikad ne bi desilo“. Dodaje Vučić i da Srbija poštuje slobodu izražavanja. A da genocid u Srebrenici ne priznaje, nije morao reći. To najbolje svjedoči skandal s muralom ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu. O kojem u dnevnicima nije bilo ni riječi.

BNTV

Izvještaji o proslavama slave Boračke organizacije iz godine u godinu su isti. Mijenja se samo mjesto centralne manifestacije, nakon čega se prvo govori o „herojskoj ulozi boraca Vojske RS u odbrambeno-otadžbinskom ratu“, a potom lamentira nad njihovim lošim položajem u društvu. O skandalu koji je prije nekog vremena potresao BORS, kada je Milomir Savčić, predsjednik te organizacije kojem se pred sudom BiH sudi za ratne zločine, pobjegao iz zemlje, nije bilo riječi.

 

About The Author