RTRS I BNTV: Srlja li RS u ekonomsku propast?

Dok RTRS naglašava „ljubav između vlasti i građana u RS-u“, BNTV ukazuje na nova zaduženja na međunarodnom i domaćem tržištu kapitala

RTRS I BNTV: Srlja li RS u ekonomsku propast?

 

RTRS: Uživo iz Mahovljana

13. – 19. april 2020.

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH UPRAVLJA RS-om: Do tančina osmišljena propaganda kroz koju se favorizuju i nabrajaju „uspjesi“ vlasti na svim poljima u toku pandemije Covida-19 obilježila je sadržaj emitovanih dnevnika.

Centralna figura zadužena da javnost obavještava o odlukama koje se odnose na ponašanje građana u toku vanrednog stanja, mjerama koje Vlada RS planira da preduzme kako bi pomogla privredi i malim poduzetnicima te nabavci medicinske opreme i donacijama, i dalje je Milorad Dodik.

U svim vijestima i izvještajima Dodika potpisuju kao člana Predsjedništva BiH. Stoga i pitanje da li je nakon proglašenja vanrednog stanja u RS-u Dodik preuzeo na sebe nadležnosti i entitetske vlade i predsjednice RS-a? Koji u pravilu samo naknadno i formalno, u vidu odluka, saopštavaju građanima ono što je Dodik već rekao.

BEZ INTERESA ZA FBiH: Dnevnikom i dalje dominiraju informacije vezane za pandemiju koronavirusa, ali se ponavlja praksa da su tematski izlomljene i pojavljuju se u više cjelina. Iako smo u periodu od 6. do 12. aprila konstatovali kontinuirano izvještavanje o stanju u Federaciji BiH vezano za stanje izazvano pandemijom, u nedjelji iza nas s tom se praksom prekinulo. Umjesto skupnih informacija, u Dnevniku 13. aprila Branka Kusmuk bavila se bolovanjima zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo te prekidom rada kompanije Arcelor Mittal iz Zenice jer je jedna uposlenica pozitivna na Covid-19.

U ostalim dnevnicima informacije o Covidu-19 svodile su se na dvije ili tri rečenice koje je čitao prezenter. Usto, i dalje je nastavljena praksa svjesnog izbjegavanja davanja zbirnih podataka na nivou BiH u vezi s pandemijom.

PORUKA KOMŠIĆU IZ KRAJINE: Iz Dnevnika 15. aprila izdvajamo izvještaj s porukom rukovodstava opština Drvar i  Bosanski Petrovac (lokalne zajednice s većinskim srpskim stanovništvom) upućenom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću da je „biran u Federaciji pa nema pravo da komentariše stanje u RS-u“. Na koje se Komšićeve stavove pritom referiraju, nije pojašnjeno. Umjesto toga, u više navrata emitovane su tvrdnje načelnika tih opština da „preživljavaju isključivo od pomoći koju im upućuju RS i Srbija“.

O MIGRANTIMA I SRPSKOJ ZEMLJI: Da se sve prilike koriste kako bi se podizale međuetničke tenzije, uvjerili smo se i u reagovanju Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH. Povod je bilo postavljanje šatorskog migrantskog centra u selu Liplje (Unsko-sanski kanton). Riječ je o nenaseljenom području, a izjave su pratili kadrovi podignutih šatora i snijega koji je padao protekle nedjelje. No to nije omelo jednog od lokalnih Srba da ustvrdi: „Mi godinama nemamo riješenu infrastrukturu, a oni su sve učinili da migrantima bude lijepo“. Izvještaj je zaključen tvrdnjom da „iza svega stoji namjera islamizacije srpskih prostora“ (Dnevnik 2, 17. april).

MARŠ NA DRINU: Smrti niškog ljekara Miodraga Lazića, koji je tokom minulog rata u BiH radio na području sarajevskih opština pod kontrolom vojske bosanskih Srba, u dnevnicima je posvećena posebna pažnja i minutaža. Uz puno poštovanje svakog čovjeka i njegovog rada, krajnje je neshvatljivo da mu, uz ostale građane i institucije, i RTRS ispunjava posljednju želju. Naime, Lazić je tražio da bude ispraćen uz taktove Marša na Drinu, a u Dnevniku 15. aprila emitovano je cjelokupno njegovo izvođenje  u interpretaciji orkestra MUP-a RS.

KAKO VLAST DOČEKUJE AVIONE: Dopremanje donacija i kupljenje medicinske opreme u Banjaluku dovedeno je do nivoa farse ili pak svjesno osmišljene propagande o ulozi aktuelne vlasti u borbi protiv pandemije. Svaki avion s opremom koji je sletio na aerodrom Mahovljani dočekali su  funkcioneri RS-a uz nazočnost Milorada Dodika, te uz direktna javljanja reportera Dnevnika.

Izdvojeno

U Dnevniku 15. aprila emitovan je dio intervjua Željke Cvijanović koji je dala za politički magazin Pečat RTRS-a. Izdvojen je dio u kojem predsjednica RS-a, govoreći o planiranom paketu ekonomskih mjera, tvrdi da se sve može realizovati zahvaljujući „solidarnosti i vezi građana i vlasti i ljubavi koja se među njima osjeti“?!

BNTV: Dodik umjesto predsjednice, vlade i parlamenta

13. – 19. april 2020.

DODIK, INSTITUCIJA: Ko je vlast u Republici Srpskoj: Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH ili entitetska predsjednica, vlada i parlament, pitanje je koje je otvorio Vladimir Kovačević. Na nizu primjera u kojima Dodik najavljuje odluke, zakone, uredbe i naredbe, a potom ih predsjednica i premijer samo formalizuju, novinar je ukazao da su pojedinci, kada je u pitanju Republika Srpska, jači od svih njenih institucija.

JEDNOKRATNO ILI SISTEMSKI: Za razliku od RTRS-a koji je obećanu novčanu pomoć radnicima u zdravstvu, kao vid zahvalnosti za rad u jeku pandemije Covida-19, pretvorio u samo još jednu promociju vlasti bh. entiteta Republika Srpska, uredništvo Dnevnika BNTV-a imalo je drugačiji pristup.

Kroz komentar potpredsjednika Samostalnog sindikata doktora medicine RS-a, ukazano je da umjesto jednokratne finansijske pomoći uposlenim u zdravstvu treba sistemsko rješenje za ovaj sektor, prije svega za materijalni položaj radnika.

Novinari su otvorili i pitanje o tome zaslužuju li i radnici u ostalim sektorima (policija, civilna zaštita, trgovina) biti dodatno nagrađeni zbog uslova rada.

POSLJEDICE COVIDA-19: Izvještavanje o pandemiji izazvanoj koronavirusom i dalje je centralna tema dnevnika. Uredništvo svakodnevno donosi sve relevantne podatke za cijelu BiH, stanje u regionu i državama najviše pogođenim pandemijom. Također, na osnovu zvaničnih podataka Svjetske zdravstvene organizacije, dnevno prati broj zaraženih, izliječenih i umrlih u svijetu.

RTRS ne mijenja svoj način izvještavanja ni u vrijeme krize u kojoj živimo. Pretvorio se u propagandni servis vladajućih struktura u RS-u. BNTV je svojim neprincipijelnim odnosom prema ponašanju dijela pravoslavnog sveštenstva i neodgovornih građana koji su odbili da poštuju naredbe o zabrani kretanja i okupljanja, propustio upitati da li zakoni važe za sve.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Iako predstavnici vlasti Republike Srpske na dnevnoj osnovi tvrde da je ovaj entitet ekonomski stabilan, u dnevnicima se kroz niz izvještaja o konstantnim zaduženjima na međunarodnom i domaćem tržištu kapitala pruža na uvid znatno realnija slika stanja u kojem se RS nalazi.

Minus sedmice

RTRS
Vlada RS najavila je novčanu pomoć od po 1.000 KM svim radnicima zaposlenim u zdravstvu. Iako su isplate trebale krenuti tokom prošle nedjelje, one su prolongirane. No to nije omelo uredništvo Dnevnika da u dva navrata emituje priloge u kojima se medicinsko osoblje, vozači i radnice na održavanju čistoće zahvaljuju Vladi na pomoći.
BNTV
U cilju sprečavanja širenja zaraze Covidom-19, u RS-u su tokom Vaskrsa dodatno bile pooštrene mjere zabrane kretanja građana, odnosno, policijski sat nastupio je u subotu u 15 h i trajao do ponedjeljka u 5 h. Ipak, to nije spriječilo ni pojedine sveštenike ni mnoge građane da prisustvuju vjerskim obredima. O tome su gledatelji podrobno informisani u Dnevniku 19. aprila. Bez propitivanja da li su svi građani jednaki pred zakonom. I zašto policija, koja duž cijelog RS-a danima patrolira naoružana dugim cijevima, nije reagirala.