Svjetska konferencija o slobodi medija pomjerena za oktobar

Nizozemska je domaćin konferencija koja će trajati tri dana i kojoj bi trebalo prisustvovati između 1.500 i 2.000 učesnika iz cijelog svijeta

Svjetska konferencija o slobodi medija pomjerena za oktobar
Foto: Getty Images

 

U svjetlu pandemije novog koronavirusa COVID-19, Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske, u uskoj konzultaciji s UNESCO-om, odlučilo je odgoditi Svjetsku konferenciju o slobodi medija koja je trebala biti održana od 22. do 24. aprila u Haagu.

Konferencija je pomjerena za 18. do 20. oktobra i tada će se organizirati zajedničko obilježavanje Svjetskog dana slobode medija (treći maj) i Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti za zločine protiv novinara (drugi novembar).

Odluka o odgađanju konferencije donesena je kako bi se smanjili rizici za sve koji su uključeni, nakon odluke Svjetske zdravstvene organizacije, objavljene 11. marta da se COVID-19 proglasi globalnom pandemijom.

Konferencija je imala više od 1.000 prijavljenih učesnika i 60 potvrđenih sesija koje su se trebale održati tokom tri dana. Program je predviđao održavanje prvog međunarodnog foruma pravnih aktera, akademsku konferenciju o sigurnosti novinara te festival slobode medija namijenjen mladima.

Tada je trebala biti organizirana i ceremonija dodjele UNESCO/Guillermo Cano Svjetske nagrade za slobodu medija. Laureat će biti objavljen trećeg maja, dok će ceremonija dodjele biti organizirana na konferenciji u Haagu u oktobru.

Nacionalne i lokalne proslave Svjetskog dana slobode medija organizirat će se širom svijeta trećeg maja. Neki od događaja bit će u vidu internetskih rasprava i radionica, a UNESCO će započeti globalnu kampanju o medijima i društvenim medijima na taj datum.

Globalna konferencija održava se svake godine od 1993. godine i pruža priliku novinarima, predstavnicima civilnog društva, vlastima, akademicima i široj javnosti da razgovaraju o novim izazovima slobode medija i sigurnosti novinara te da učesnici zajednički rade na pronalasku rješenja.

Nizozemska je domaćin konferencija 2020. godine koja će trajati tri dana i kojoj bi trebalo prisustvovati između 1.500 i 2.000 učesnika iz cijelog svijeta.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine trećeg maja, a to je dan kada se vlade širom svijeta podsjećaju na njihovu opredijeljenost za slobodu medija. Svjetski dan slobode medija je i dan sjećanja na one novinare koji su izgubili život u potrazi za pričom.

About The Author