Nagrada Václav Havel dodijeljena saudijskoj aktivistici Loujain Alhathloul

Alhathloul jedna je od predvodnica saudijskog feminističkog pokreta, koja je vodila kampanju za ukidanje sistema muškog skrbništva

Nagrada Václav Havel dodijeljena saudijskoj aktivistici Loujain Alhathloul

Osma nagrada za ljudska prava Václav Havel koja odaje priznanje izvanrednoj odbrani ljudskih prava dodijeljena je danas saudijskoj aktivistici za ženska prava Loujain Alhathloul.

Nagrada od 60.000 eura uručena je na posebnoj svečanosti na dan otvaranja proljetnog plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) održanog u Strasbourgu.

Alhathloul jedna je od predvodnica saudijskog feminističkog pokreta koja je vodila kampanju za ukidanje sistema muškog skrbništva, kao i zabrane upravljanja vozilom ženama, te za veću zaštitu žena suočenih sa zlostavljanjem u Kraljevini.

Kao rezultat svog stava provela je u zatvoru 1.001 dan, a puštena je na slobodu tek u februaru 2020. godine, iako je još uvijek u kućnom pritvoru uz druga ograničenja.

Prihvatajući nagradu u njezino ime Loujaina sestra Lina Alhathloul zahvalila je Komisiji za dodjelu nagrade kazavši da je međunarodna podrška jedini način da se razotkriju nepravde u Saudijskoj Arabiji i zaštite žrtve.

– Hvala vam što ste nam dali snage da nastavimo našu borbu. Loujain se žrtvovala da se bori za bolji život saudijskih žena. Zbog svog aktivizma bila je oteta, ilegalno zatvorena, brutalno mučena, mjesecima smještena u samicu i sada osuđena kao teroristica – dodala je.

Već godinama saudijski režim pokušava ocrniti njezin imidž, ukinuti joj svaku podršku i učiniti je zaboravljenom, ali što više vremena prolazi, to više Loujain dokazuje svijetu koliko je nevjerojatno hrabra, izdržljiva i privržena svojim vrijednostima.

Predstavljajući nagradu predsjednik PSVE-a Rik Daems, koji je predsjedao izbornom Komisijom,  kazao je da Václav Havel nastavlja nadahnjivati građane za velike snove.

– Sva tri naša kandidata imaju hrabrosti, strasti, energije i odlučnosti da sanjaju o velikom. I da se bore za svoje snove o boljem i ravnopravnijem svijetu. Onaj u kojem se prema ženama postupa dostojanstveno i s poštovanjem – istaknuo je.

Nominirane su bile časne sestre Nepalskog reda Drukpa, grupa mladih budističkih redovnica koje promoviraju jednakost, održivost i toleranciju u svojim selima na Himalajima, te kongoanska aktivistica za ljudska prava Julienne Lusenge koja dokumentira seksualno zlostavljanje i djela nasilja nad ženama u Kongu.

Oni su nagrađeni priznanjima tokom ceremonije, koja je kasnila nekoliko mjeseci zbog iznimne situacije koju je izazvala pandemija Covida-19.

Nagradu za ljudska prava Václav Havel svake godine dodjeljuje PSVE u partnerstvu s Bibliotekom Václav Havel i Fondacijom Charta 77 u čast izvanrednih akcija civilnog društva u odbrani ljudskih prava u Evropi i šire.

Od uspostavljanja ova nagrada dodijeljena je Ilhamu Tohti i Inicijativi mladih za ljudska prava (2019.), Oyubu Titievu (2018.), Muratu Arslanu (2017.), Nadii Murad (2016.), Ludmilli Alexeevoj (2015.), Anaru Mammadliju (2014) i Alesiju Bialiatskom (2013).

Trenutno su nominacije otvorene za nagradu za 2021. godinu i mogu se predati do 30. juna 2021. godine putem obrasca na web stranici PSVE.

Izvor: PSVE

About The Author