Online psihološka podrška za bh. novinare

Većina medija radi po posebnom režimu zbog pandemije, povećan je obim radnih zadataka, kao i dužina vremena provedenog na radnom mjestu

Online psihološka podrška za bh. novinare

Od sredine ovog mjeseca Udruženje BH novinari će početi s pružanjem besplatne psihološke podrške novinarima, blogerima, freelancerima i drugim medijskim radnicima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Više od pet sedmica nakon proglašenja pandemije novog koronavirusa, većina medija radi po posebnom režimu, povećan je obim radnih zadataka, kao i dužina vremena provedenog na radnom mjestu, jačaju profesionalni izazovi, stres i pritisci, zbog čega je Udruženje BH novinari i pokrenuli sistem psihološke podrške svim medijskim profesionalcima.

U saradnji s tri klinička psihologa – terapeuta iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara, kao i udruženjima psihologa Kantona Sarajevo i Republike Srpske, bit će uspostavljeno online psihološko savjetovanje, individualna podrška putem Skype, te grupni rad s članovima medijskih redakcija.

Psihološka podrška će biti dostupna svima u naredna tri mjeseca s programom koji uključuje stručnu psihološku podršku u savladavanju profesionalnog stresa i umora, razvijanje tehnika borbe sa strahom, neizvjesnošću i drugim oblicima pritisaka kojima su profesionalno ili privatno izloženi medijskih djelatnici, blogeri i aktivisti.

Program psihološke podrške BH novinari su razvili uz pomoć organizacije Free Press Unlimited iz Nizozemske, a o detaljima provođenja ove podrške novinari i svi drugi će biti obaviješteni putem društvenih mreža i direktnim kontaktom s online uredom BH novinara.

About The Author