STRAHOTE SILOVANJA: Nisi tražila, ali ćeš ipak dobiti! Jer ne pitaš se ti tu…

Silovanje na radnom mjestu, fakultetu, u školi i na kursu, na pozorišnoj sceni i filmskom setu, po redakcijama i uredima, ispostavlja se kao uobičajen model demonstriranja rodne (nad)moći. Sad je tome došao kraj

STRAHOTE SILOVANJA: Nisi tražila, ali ćeš ipak dobiti! Jer ne pitaš se ti tu…

Krenulo je iz Beograda, potresnom ispoviješću silovane glumice. I onda se regija – ali ovaj put doslovno, a ne portalsko klikbejterski – digla na noge. Mučna priznanja silovanih, zlostavljanih i mobingovanih žena osvajaju medije, a čini se da kulminaciju doživljavaju na FB grupi „Nisam tražila“.

Šta iz ove početne faze ženskog ispovijedanja možemo zaključiti? Da je zlostavljanje uvijek rezultat neiživljene moći. Da su najčešće žrtve žene. Da je patrijarhat nešto kao zakucano stanje uma na individualnom i društva na kolektivnom nivou, a ne arhaična faza koju valja što prije prevazići. Da znatan broj muškaraca smatra da im funkcija ili položaj automatski daju pravo da s uposlenicama, studenticama ili učenicama rade šta hoće. Ovdje je vrlo frekventna lokalna anegdota o nekom vlasniku firme koji smatra da mora imati svaku ženu koju je zaposlio. Posjedničko-silovateljski diskurs doživljava mužjačku afirmaciju u njegovoj hvalisavoj izjavi: „Ja da je hranim i oblačim, a drugi da je jebe, e to ne može.“

Rezervni ešalon zlostavljača

Dok je pažnja javnosti već decenijama usmjerena na politiku i političare kao njene dekadentne nosioce, odmah na prvom nivou ispod njih, na raspusnoj i mahom nekontroliranoj razini menadžera, šefova, profesora, (umjetničkih) direktora i vlasnika firmi dešava se prava mala mobing kontrarevolucija, pošast koja stotinama hiljada žena (a usput i nemalom broju muškaraca) uništava živote.

Progovorile su glumice, novinarke, studentice, manekenke, službenice… I otvorile grotlo sazdano od silovanja, zlostavljanja, mučenja, ponižavanja, kontinuiranog vrijeđanja. S druge strane je najčešće moćan, uvezan i nedodirljiv muškarac, ali nije nužno, ima hajvana koji se tek bore za moć, a nasilje smatraju sastavnim dijelom te borbe. Poseban specijalitet cijele priče je da se najgrublji i najčešći nasrtaji na ljudsko dostojanstvo izgleda dešavaju tamo gdje ih je bilo najmanje očekivati – u umjetničkim krugovima, koji bi po definiciji trebali da rade na propitivanju i demontaži takve agresije. Kad profesor prisvoji pravo da mladu glumicu, odnosno studenticu, ničim izazvan na hodniku povuče u stranu i pita bi li s njim radila potajno ono što je na sceni radila javno s kolegom, onda čovjek ostane bez teksta. Jedino što mu pada na pamet je pitanje: otkud mu uopće ideja da bi to radila s njim? I zašto?

Žena kao niže biće

Racionalno razmišljanje i logična pitanja teško da mogu ponuditi ozbiljne odgovore i valjana rješenja, jer stvar je evidentno izmakla kontroli. Ubitačna kombinacija uzbibanog testosterona i ušančenog patrijarhata stvorila je atmosferu u kojoj je žena doslovno niže biće i to valja mijenjati. Braneći sopstveno dostojanstvo, glumica Milena Radulović vjerovatno nije bila svjesna kakvu će priču zakotrljati i kakav proces otvoriti. Ovdje će se preko noći desiti moralni odnosno interpersonalni reset, jer teško će se nakon ispovijedne oluje bilo koji baja usuditi da zloupotrijebi moć proizišlu iz pozicije. Udružena ženska snaga, kao rezultat probuđene borbe i samosvijesti, uradila je više nego desetine mlakih zakonskih rješenja koja se ionako traljavo provode u praksi.

U knjizi o Susan Sontag, autor Benjamin Moser za nekog fotografa kaže da je jedini u esnafu imao pedagoški odnos prema mlađim kolegama i saradnicima. I to je taj poželjni otklon koji se očekuje ne samo od profesora, nego i od šefova, direktora, rukovoditelja opće prakse. Takva se relacija može lako uspostaviti i nije nikakva smetnja da se usput zadrži strog nastup. Strogost, kome je do nje stalo, nema veze s ugnjetavanjem i ponižavanjem. Zapanjujuća je činjenica da studentice fakultete završavaju s doslovno razorenim samopouzdanjem. To je totalni poraz društva i obrazovnog sistema. Mobing je – i ne samo kod nas – kolektivno dobro, zaštićena kulturološka vrijednost, i valja ga razbijati na sve moguće načine. Koliko smo svi kao podneblje zabrazdili svjedoči i činjenica da u javnosti, kao reakcija na beogradsku i ostale ispovijesti, mnogo češće možete čuti pitanje šta su do sada čekale nego uzvik zaprepaštenja povodom onog što zlostavljači i silovatelji rade. Zato je ovo bio dobar start, ali zaista samo to. Tek smo na početku.

About The Author