Tehnološki giganti društvenih mreža zapeli na uklanjanju sadržaja s mreža

Kongresmeni pozvali kompanije društvenih medija da učine više na uklanjanju ekstremističkih grupa

Tehnološki giganti društvenih mreža zapeli na uklanjanju sadržaja s mreža
Foto: Mother Nature Network

Kongresmeni Sjedinjenih Američkih Država tražili su odgovore od rukovoditelja društvenih mreža zbog uloge koju su njihove platforme odigrale u nedavnim događajima u Washingtonu, kada su učesnici protesta upali u Kongres.

Svi su rekli da kompanije trebaju učiniti više kako bi nadzirali ekstremističke grupe i sadržaje poput teorija zavjere, ali niko nije ponudio prijedloge novih politika za ostvarenje tog cilja.

Facebook je rekao da je od prošlog ljeta uklonio 30.000 stranica, događaja i grupa povezanih s onim što je nazvao “militariziranim društvenim pokretima”.

– Imamo 24-satni operativni centar u kojem tražimo grupe i građane koji promoviraju takav sadržaj – potvrdila je Facebookova potpredsjednica za upravljanje globalnom politikom Monika Bickert.

Dodala je da su imali timove koji su u sedmicama prije događaja u Washingtonu bili fokusirani na razumijevanje onoga što se planira i može li to biti nešto što će se pretvoriti u nasilje, a kaže i da su bili u kontaktu s policijom.

Zastupnik Julian Knight, koji predsjedava odborom za digitalnu kulturu, medije i sport, a bavi se proučavanjem velikih tehnoloških kompanija, pitao je Googleova globalnog direktora informacijske politike Dereka Slatera šta se može učiniti u borbi protiv teorija zavjere te pozvao na usvajanje novih politika.

Slater je odgovorio da Google uvijek “preispituje svoje politike”, ali nije se obvezao na tu ideju.

Zastupnici su također ispitali Twitter o odluci da trajno zabrani nalog bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Upitani zašto su zabranili nalog Trumpa, dok je i dalje dopušteno drugim političarima da budu na toj platformi, šef firme za strategiju javnih politika Nick Pickles je kazao da umjerenost sadržaja nije dobar način da se vlade pozovu na odgovornost.

Tweetovi Trumpa poticali su na nasilje “u stvarnom vremenu”, dodao je.

Direktor TikTokovih odnosa s vladom Theo Bertram rekao je da je aplikacija za streaming video zapisa imala manju ulogu u nasilju u Washingtonu i da je imala manje problematičnih grupa, ali to stajalište osporila je Yvette Cooper, predsjednica Odbora za unutrašnje poslove.

Izvor: BBC

About The Author