Porodica i prijatelji oprostili se od Vladimira Matijanića

Novinar Vladimir Matijanić pokopan je na splitskom gradskom groblju, nakon što je prerano premio od posljedica koronavirusa

Porodica i prijatelji oprostili se od Vladimira Matijanića

Novinar Vladimir Matijanić pokopan je u četvrtak na splitskom gradskom groblju Lovrinac, a uz porodicu i prijatelje ispratili su ga brojni kolege, novinari raznih redakcija i političari.

Matijanić je kao novinar otkrio brojne afere, bio je jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara i analitičara.

Karijeru je započeo u Slobodnoj Dalmaciji, nastavio u sedmičnjaku Feral Tribune, pa ponovno u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index.

Autor je knjige “Kerum i propadanje Splita” i dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND)

Umro je 5. augusta od posljedica koronavirusa, što je izazvalo veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerica Andrea Topić objavila da mu ljekari u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti.

Na sprovodu su bili, među ostalima, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, dogradonačelnik Bojan Ivošević, saborski zastupnici Arsen Bauk i Sandra Benčić, supetarska gradonačelnica Ivana Marković, te bivša ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić.

Također i zamjenica Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Rene Laura, vodstvo splitskog SDP- a, novinarka HRT-a i predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever, novinari Indexa, predstavnici HND-a.

Njegov lijes popraćen je pljeskom. Na čelu pogrebne povorke istaknuta je pak znakovita Vladina fotografija na kojoj nosi majicu s natpisom ‘Hear me‘ (‘Čuj me‘).

Poslijepodne je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana i komemoracija.

– Bio je jedinstvena pojava na medijskoj sceni, čovjek koji je cijeli svoj život bio na strani slabijih i potlačenih i nikada se nigdje nije gurao preko reda, to nam je i na ovaj tragičan način pokazao – rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Naglasio je da je on bio najbolji novinar, te da će dugo vremena proći dok se pojavi neko kao Vlado Matijanić. Nije ga se, kazao je Zovko, moglo zaustaviti, to najbolje znaju veliki moćnici.

– Stojimo ovdje ponosni zbog njega, ali i bijesni. Bijesni. Ne možemo da se ne pitamo u kakvoj državi živimo, u državi koja je ubila još jednog nevinog čovjeka. Mi novinari nikada, ali nikada nećemo prestati postavljati pitanja dok ne dobijemo sve odgovore i dok neko ne plati za ovo što se dogodilo. Varate se ako mislite da ćete to moći zataškati – rekao je.

– Ne samo da ćemo ga se sjećati, nego ćemo osigurati da njegovo posljednje djelo ne prođe bez odjeka – rekao je Matijanićev kolega i u urednik na portalu Index, Neven Barković.

– Da je slikar, tehnika bi bila prepoznatljiva, ‘hulje na platnu‘. Neizdrživo mi je mučno da na ovom mjestu govorim ja o njemu, a ne on o meni. Pisao je samo o jednoj temi, o bešćutnom sistemu koji je na kraju i njega gurnuo u smrt. Novinar do posljednjeg daha – rekao je novinar Viktor Ivančić.

Sama smrt ovog velikog novinara toliko je mučna da je gotovo nemoguće to mirno pročitati i poslušati do kraja, istaknuo je Dragan Markovina, kolega i komentator Telegrama.

– Bio je pošten čovjek u Republici Hrvatskoj 2022. godine. Čovjek bez protekcije i prijatelja, koji nije imao koga zvati osim Hitne. Cijeli život na strani slabijih i otišao je sa strane slabijih – rekao je prijatelj i kolega kolumnist portala N1 Boris Dežulović.

– Vlado je znao da ova država ne radi. Cijeli život je potrošio da pokaže disfunkcionalnost ove države i zato nije zvao nikoga drugog nego 194, iako je u njegovom mobitelu bilo više brojeva doktora i direktora bolnica nego što ih ima ministar Beroš – naglasio je Dežulović.

“Pristojan, ispričava se, ‘Dobra večer, oprostite’… Vlado je čak i mrtav napisao optužnicu protiv otuđenog i nefunkcionalnog sistema – rekao je Dežulović i dodao da on nikad nije bio neki drugi novinar, kazavši da ga je dobro poznavao te da je on previše volio život da bi ga dao džabe.

Od prerano preminulog Matijanića na Lovrincu se dirljivim govorom oprostio bosanski franjevac i teolog Drago Bojić, a prema grobnom mjestu je ispraćen uz Arsenovu ‘Sve što znaš o meni’. Kraj posljednjeg počivališta svirana je pjesma Domovina, Janeza Menarta i Arsena Dedića.

Izvor: Jutarnji list

About The Author