Novinarka Marina Ovsiannikova optužena za širenje lažnih informacija

Više od 16.000 hapšenja ruskih državljana, od 24. februara samo zato što su pokazali svoje protivljenje ratu u Ukrajini

Novinarka Marina Ovsiannikova optužena za širenje lažnih informacija
Foto: Avaz.ba

Ruska novinarka Marina Ovsiannikova službeno je optužena za “širenje lažnih informacija” o vojsci. Ona je uhapšena i noć je provela u istražnom zatvoru u Moskvi. Prijeti joj “do deset godina zatvora” prema novom članu ruskog Krivičnog zakona, uvedenog nakon početka rata u Ukrajini.

Marina Ovsiannikova poznata je po tome što je prekinula informativni program ruske državne televizije i već je dobila dvije administrativne kazne zbog svog antiratnog stava u Ukrajini. Sada je suočena s krivičnom prijavom.

Bivša novinarka prve ruske javne televizije provela je tri mjeseca radeći za dnevnik Die Welt u Njemačkoj prije nego što se vratila u Moskvu početkom jula.

Uhapšena je 10. augusta u svom domu u Moskvi nakon pretresa obavljenog u šest sati ujutro od strane deset službenika istražnog odbora, koji su zaplijenili nekoliko telefona i računala.

Ruske vlasti krive je za protest ispred Kremlja 15. jula, tokom kojeg je optužila predsjednika Rusije Vladimira Putina da je “ubica”. Spomenula je i mrtvu djecu u Ukrajini, navodeći da je više od 350 djece ubijeno u Ukrajini.

– Marina Ovsiannikova zaslužuje svu moguću zaštitu. Ona je novinarka koja pokušava reći istinu i ispunjava pravo javnosti da zna o situaciji u Ukrajini. Ona ne bi trebala biti podvrgnuta praksama zastrašivanja ruskih vlasti. Tražimo njeno oslobađanje i slobodu medija u Rusiji – rekao je predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Dominique Pradalié.

Predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever kazala je da snažno osuđuju pravosudno uznemiravanje Marine Ovsiannikove i svih ruskih građana koji se usude govoriti istinu o ratu u Ukrajini.

– EFJ osuđuje režim cenzure i represije koji stvara teror u Rusiji. Tražimo hitno oslobađanje novinara i hiljade građana progonjenih zbog mirnog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja – dodala je.

Ruska nevladina organizacija OVD-Info već je dokumentirala više od 16.000 hapšenja ruskih državljana, od 24. februara samo zato što su pokazali svoje protivljenje ratu u Ukrajini.

Izvor: IFJ

About The Author