Mark Zuckerberg u nemilosti novog predsjednika SAD-a

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden vjerovatno će bivšem šefu kompanije Google Ericu Schmidtu dodijeliti jednu od glavnih pozicija u svojoj administraciji, a osnivač Facebooka Mark Zuckerberg bi mogao biti u nemilosti. Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg, međutim, mogao bi se suočiti s neprijateljskim prijemom kod novog predsjednika. Schmidt, koji je vodio Google od 2001. […]

Mark Zuckerberg u nemilosti novog predsjednika SAD-a

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden vjerovatno će bivšem šefu kompanije Google Ericu Schmidtu dodijeliti jednu od glavnih pozicija u svojoj administraciji, a osnivač Facebooka Mark Zuckerberg bi mogao biti u nemilosti.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg, međutim, mogao bi se suočiti s neprijateljskim prijemom kod novog predsjednika.

Schmidt, koji je vodio Google od 2001. do 2011. godine, razmatra se za poziciju šefa nove radne grupe za tehnološku industriju u Bijeloj kući, javljaju američki mediji.

Pred Zuckerbergom, međutim, nakon što je Facebookova odluka da ne provjerava političke oglase tokom kampanje “iziritirala” Bidena, stoji još puno neobavljenog posla prije nego što dođe u “milost” američkog predsjednika.

Naime, samo nekoliko sati nakon što je Biden održao svoj pobjednički govor, vodeći pomoćnik njegove kampanje snimio je Zuckerberga na društvenim mrežama.

Bill Russo, šef press službe Joea Bidena, objavio je na Twitteru objavu komičara Sache Barona Cohena na kojoj je prikazan sastanak Marka Zuckerberga s Donaldom Trumpom uz komentar “Jedan je dolje, još jedan je ostao”, na što je Russo dodao vlastiti komentar koji je glasio “Dovraga, da.”

Uputio je još jedan vatreni napad na Facebook u ponedjeljak, optužujući giganta društvenih mreža za širenje dezinformacija nakon pobjede Joea Bidena nad Donaldom Trumpom.

– Više od godinu molili smo Facebook da budu ozbiljni u vezi s tim problemima. Nisu. Naša demokratija je u pitanju. Trebamo odgovore – rekao je Russo.

Zanimljivo je da će u tranzicijskom timu novog predsjednika biti i bivša saradnica Facebooka Jessica Hertz i bivša Appleova potpredsjednica za vladine poslove Cynthia Hogan.

Bidenov tim u više je navrata bio kritičan prema Facebooku i prozivali su kompaniju da se agresivno bavi teorijama zavjere i dezinformacijama.

Šefica Bidenove kampanje Jen O’Malley Dillon napisala je pismo Marku Zuckerbergu u kojem je Facebook nazvala “najistaknutijim propagatorom dezinformacija”.

Prije svog izbora Biden je naznačio da neće biti blagonaklon prema Facebooku i podržao ukidanje Odjeljka 230 koji štiti američke web stranice zbog odgovornosti za sadržaj koji su postavili korisnici.

– Nikad nisam bio ljubitelj Facebooka ni Zuckerberga. Mislim da je on pravi problem – rekao je Biden prošlog decembra.

Izvor: Klix

About The Author