Facebook predao chat poruke između majke i kćeri koje su sada optužene za pobačaj

Facebook Messenger nudi end-to-end enkripciju, što znači da će razgovori između dva korisnika biti vidljivi samo na telefonima korisnika, ali poruke su šifrirane tek nakon što ih korisnici označe kao tajne

Facebook predao chat poruke između majke i kćeri koje su sada optužene za pobačaj

 

Facebook je predao chatove majke i njezine kćeri policiji Nebraske nakon što im je uručen nalog u okviru istrage o ilegalnom pobačaju, pokazuju sudski dokumenti.

Istraga, koja je pokrenuta u aprilu, prije nego što je Vrhovni sud poništio odluku „Roe protiv Wadea“, jedan je od rijetkih poznatih slučajeva Facebookovog predavanja informacija kako bi se službenicima za provođenje zakona pomoglo u procesuiranju slučaja pobačaja.

To je također primjer scenarija koji stručnjaci za prava na pobačaj upozoravaju da će biti sve češći jer svi pobačaji postaju nezakoniti u mnogim državama Sjedinjenih Američkih Država.

Tužioci okruga Madison kažu da je Jessica Burgess (41) nabavila i dala tablete za pobačaj svojoj kćeri Celeste, koja je u to vrijeme imala 17 godina, a zatim joj je pomogla pokopati fetus. Norfolk Daily News prvi je izvijestio o slučaju. Njih dvije optužene su prošli mjesec, a izjasnile su se da nisu krive.

Prema izjavi pod zakletvom detektiva Bena McBridea iz Policijske istražne jedinice Norfolka, policija je procesuirala dojavu žene koja je sebe opisala kao Celesteinu prijateljicu koja je rekla da ju je vidjela kako uzima prvu tabletu u aprilu.

Prema zakonu Nebraske donesenom prije nego što je odluka u slučaju Roe poništena, pobačaj je bio protuzakonit 20 sedmica nakon oplodnje. Prema McBrideovoj izjavi pod zakletvom, Burgess je imala spontani pobačaj kad je bila u 23 sedmici trudnoće.

McBride je potom zatražio i dobio nalog u junu za pristup digitalnim porukama majke i njezine kćeri, zaplijenivši šest pametnih telefona i sedam prijenosnih računala i prisilivši Facebook da preda razgovore između njih.

Navodni chatovi, objavljeni u sudskim dokumentima, prikazuju korisnicu po imenu Jessica kako korisnici po imenu Celeste govori o tome “Šta sam naručila prošli mjesec” i daje joj upute da uzme dvije tablete u razmaku od 24 sata.

Facebook većinu korisničkih informacija pohranjuje u otvorenom tekstu na svojim poslužiteljima, što znači da im kompanija može pristupiti ako je na to prisiljena nalogom. Kompanija redovno udovoljava zahtjevima organa za provođenje zakona.

– Ništa u važećim nalozima koje smo primili od lokalne policije početkom juna, prije odluke Vrhovnog suda, nije spominjalo pobačaj – tvrdi Meta, kompanija koja posjeduje Facebook.

– Nalozi su se odnosili na optužbe povezane s krivičnom istragom i sudski dokumenti pokazuju da je policija u to vrijeme istraživala slučaj mrtvorođenčeta koje je zakopano, a ne odluku o pobačaju – navodi Meta, dodajući da su oba naloga izvorno bila popraćena zabranama otkrivanja podataka, što ih je spriječilo da podijele bilo kakve informacije o njima, ali naredbe su sada ukinute.

Facebook Messenger nudi end-to-end enkripciju, što znači da će razgovori između dva korisnika biti vidljivi samo na telefonima korisnika i neće ih moći čitati Facebook ili bilo koji državni subjekt koji podnese pravni zahtjev kompaniji.

No, opcija je dostupna samo ljudima koji koriste aplikaciju Messenger na mobilnim uređajima, a poruke su šifrirane tek nakon što korisnici odaberu opciju označavanja chatova kao “tajnih”.

– Znam iz prethodne obuke i iskustva, te razgovora s drugim iskusnim kriminalističkim istražiteljima, da ljudi uključeni u kriminalne aktivnosti često vode razgovore o svojim kriminalnim aktivnostima putem raznih društvenih mreža, tj. Facebooka – rekao je McBride u svojoj molbi za nalog.

Tužioci su Jessicu Burgess optužili za tri krivična djela i dva prekršaja, a Celeste Burgess za krivično djelo i dva prekršaja. Sve su se optužbe odnosile na izvođenje pobačaja, prikrivanje tijela i davanje lažnih podataka.

Izvor: CNBC

About The Author