Kina poduzela veliki korak u reguliranju generativnih AI usluga poput ChatGPT-a

Ključno pitanje o kineskoj regulatornoj strategiji bilo je mogu li pravila na kraju potisnuti inovacije u industriji umjetne inteligencije

Kina poduzela veliki korak u reguliranju generativnih AI usluga poput ChatGPT-a
Foto: DW

Kina je objavila nova pravila za generativnu umjetnu inteligenciju (AI), postavši jedna od prvih zemalja u svijetu koja regulira tehnologiju koja pokreće popularne servise poput ChatGPT-a.

Kineska uprava za kibernetički prostor, glavni nadzornik interneta u zemlji, predstavila skup ažuriranih smjernica za upravljanje rastućom industrijom koja je osvojila svijet. Pravila bi trebala stupiti na snagu 15. augusta.

U poređenju s preliminarnim nacrtom objavljenim u aprilu, konačna verzija, koja se naziva “privremene mjere”, čini se da je ublažila nekoliko prethodno najavljenih odredbi, sugerirajući da Peking vidi priliku u novonastaloj industriji dok zemlja nastoji ponovno pokrenuti ekonomski rast.

Prošle sedmice regulatori su kaznili fintech diva Ant Group s nešto manje od milijarde dolara, u potezu za koji se činilo da je konačno zatvorio poglavlje širokog regulatornog slamanja usmjerenog na kineske tehnološke divove. Mnogi od njih – uključujući Alibabu, Baidu i JD.com – sada su u procesu pokretanja vlastitih verzija AI chatbota.

Pravila će se sada primjenjivati samo na usluge koje su dostupne široj javnosti u Kini. Tehnologija koja se razvija u istraživačkim institucijama ili je namijenjena za korištenje korisnicima u inozemstvu izuzeta je.

Trenutna verzija također je uklonila jezik koji ukazuje na krivične mjere koje su uključivale novčane kazne do čak 14.027 američkih dolara za prekršaje.

Država “potiče inovativnu upotrebu generativne umjetne inteligencije u svim industrijama i poljima” i podržava razvoj “sigurnih i pouzdanih” čipova, softvera, alata, računarske snage i izvora podataka, navodi se u dokumentu koji najavljuje pravila.

Kina također poziva platforme da “učestvuju u formuliranju međunarodnih pravila i standarda” koji se odnose na generativnu umjetnu inteligenciju.

Čini se da kineske kompanije čekaju izdavanje ažuriranih pravila prije nego što službeno objave svoje usluge u stilu ChatGPT-a javnosti.

Ključno pitanje o kineskoj regulatornoj strategiji bilo je mogu li pravila na kraju potisnuti inovacije u industriji umjetne inteligencije, koja leži u središtu ambicije zemlje da se takmiči sa Sjedinjenim Američkim Državama u visokoj tehnologiji.

Čini se da su regulatori svjesni zabrinutosti. U upravo objavljenim smjernicama, oni naglašavaju potrebu za uspostavljanjem ravnoteže između “razvoja i sigurnosti”.

Pravila će nadzirati sedam nacionalnih agencija, uključujući cyberspace watchdoga, Nacionalnu komisiju za razvoj i reforme i Ministarstvo obrazovanja.

Izvor: CNN

About The Author