Edward Snowden demantirao da je pristao odreći se više od pet miliona dolara

Snowden je godinama u pregovorima s američkim vlastima otkako je razotkrio američke tehnike nadzora

Edward Snowden demantirao da je pristao odreći se više od pet miliona dolara

Edward Snowden, bivši pripadnik Američke obavještajne službe (CIA) koji je 2013. godine objavio tajne obavještajne podatke, pristao je odreći se više od pet miliona dolara zarađenih od prodaje knjiga i naknada američkoj vladi, prema sudskim spisima, javio je CNN, ali je Snowden to demantirao.

Snowden je prošle godine objavio knjigu “Trajni zapis” bez odobrenja vlade, kršeći ugovore koje je potpisao s CIA-om i Agencijom za nacionalnu sigurnost.

Savezni sudac podržao je Ministarstvo pravosuđa u tužbi da povrati prihod Snowdena i razmatrao koliko će je on trebati platiti. Međutim, sporazum koji je postigao Snowdenov pravni tim možda neće biti kraj spora o njegovoj knjizi.

Sudac još nije odobrio plan oduzimanja, a Snowden je u sporazumu rekao da još uvijek želi mogućnost žalbe na raniju odluku suca protiv njega.

U tweetu kojim demantira pisanje CNN-a, Snowdan pojašnjava da nije u pitanju nagodba niti je on pristao na nju te da presuda iz ovog slučaja cenzure nije izvršna dok je on u egzilu kao i da on ionako nikada nije imao toliko novca.

Istaknuo je da još uvijek može osporiti svoj slučaj na sudu ili blokirati predaju svog prihoda predlažući i bolji naslov za medije ‘SAD bi mogle pomilovanjem Edwarda Snowdena zaraditi do pet miliona dolara’.

Snowdenov prijedlog za pomilovanje na Twitteru umanjio je stvarnost njegove situacije, piše CNN, jer  ukoliko sudski postupak stoji, Snowden će i dalje odgovarati za pet miliona dolara za koje su njegovi advokati rekli da je stekao i od kojih je pristao odustati, a potencijalno u pitanju je i više novca.

Snowden je godinama u pregovorima s američkim vlastima otkako je razotkrio američke tehnike nadzora, a ranije je izjavljivao da bi se želio vratiti u Sjedinjene Američke Države ako mu se garantira pošteno suđenje.

Njegove pristaše dugo se zalažu za pomilovanje, a predsjednik SAD-a Donald Trump nedavno je to iskoristio kao mogućnost. Federalni tužitelji javno su objavili krivičnu prijavu iz 2013. godine koja Snowdana tereti za krađu vladine imovine i neovlašteno objavljivanje tajnih podataka.

Slučaj predstavlja jedan od rijetkih načina koji je američka vlada utvrdila kako bi bivše zaposlenike smatrala odgovornima za neovlašteno curenje informacija.

John Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je objavio knjigu o predsjedniku Donaldu Trumpu ranije ove godine, suočava se sa sličnim pokušajem Ministarstva pravosuđa koje od njega traži da vrati novac za objavljivanje. Taj je slučaj još uvijek u toku, dok Bolton osporava vladine optužbe.

Snowden, koji živi u Rusiji, od ovog je mjeseca zaradio 4,2 miliona dolara od prodaje knjiga, autorskih prava i srodnih prava. Održao je 56 plaćenih govora koji su uključivali otkrivanja koja krše njegov i vladin sporazum o tajnosti, prema spisima koji su podnijeli njegovi advokati u SAD-u i Ministarstvo pravosuđa.

Sveukupno, Snowden je od javnih obraćanja zaradio oko 1,03 miliona dolara, s prosječnom naknadom za predavanje od 18.000 dolara.

Novac bi trebao biti stavljen u zakladu, prema planu s kojim su se složili Snowden i Trumpova administracija.

Advokat Snowdena je rekao da sporazum podnesen na sudu ne znači da će američka vlada moći odmah prikupiti novac, jer Snowden razmatra žalbu na prethodnu odluku suca da je on odgovoran za otkrivanje podataka.

Izvor: CNN

About The Author