TV kanal RT uložio molbu njemačkom sudu da poništi zabranu emitiranja

Njemačka tvrdi da RT nema potrebnu dozvolu za emitiranje, u međuvremenu Rusija zabranila rad njemačkom DW-u

TV kanal RT uložio molbu njemačkom sudu da poništi zabranu emitiranja
Foto: Sascha Steinach / imago / TASS

Ruski državni televizijski kanal RT uložio je molbu njemačkom sudu da poništi zabranu emitiranja njegovog programa koja je razbjesnila Moskvu i nagnala ju da zabrani rad njemačkog emitera programa Deutsche Welle u Rusiji.

Njemačka medijska nadzorna agencija MABB i Komisija za izdavanje licenci i superviziju medijskih institucija (ZAK) saopćili su da kanal RT na njemačkom jeziku ne može emitirati program koristeći srbijansku licencu.

U saopćenju koje je kružilo društvenim mrežama, RT naziva zabranu “nezakonitom” i dodaje kako očekuje da će biti poništena.

Moskva je saopćila prošlog četvrtka da prekida rad njemačkog emitera Deutsche Welle u Rusiji i da oduzima novinarske akreditacije njegovom osoblju.

Rusija je saopćila dan kasnije da će recipročno odgovoriti na njemačke poteze na okončanju spora, ali i da će biti spremna da nastavi sporenja ukoliko Berlin izabere taj put.

Prošlog decembra RT je krenuo uživo sa svojim njemačkim kanalom, ali ga je za nekoliko dana ukinuo satelitski operater Eurosat, a njegov YouTube kanal je zabranjen. Njemačke vlasti su tada navela da RT nema potrebnu dozvolu za rad u zemlji.

Spor oko medijskih kuća dodatno je pogoršao ionako zategnute odnose dvije zemlje oko pokretanja gasovoda Sjeverni tok 2 koji se proteže ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke i koji traži odobrenje njemačkog regulatora.

Izvor: Reuters

About The Author