SUDBINA ZAŠTIĆENIH SVJEDOKA: Kakvo pravosuđe, takva i zaštita

OSVRT DANA: Bosna i Hercegovina, ako hoće da imalo liči na državu, prije svega mora unaprijediti sistem zaštićenog svjedoka. Ali do tog je cilja dalek i težak put

SUDBINA ZAŠTIĆENIH SVJEDOKA: Kakvo pravosuđe, takva i zaštita

Ovih dana još jedan zaštićeni svjedok postao je poznat javnosti. I za sada – nikom ništa, možda je samo medijska bura koja se tim povodom digla garant da slučaj neće proći nesankcionirano. Kao što je javnost već informirana, Radiotelevizija Republike Srpske i drugi mediji u ovom bh. entitetu objavili su ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16. Sve se dešava povodom slučaja Radovana Viškovića, premijera RS, za kojeg se sumnja da je imao „aktivnu ulogu u srebreničkom genocidu“. Prema haškim transkriptima presretnutih razgovora, koje ovih dana objavjuje portral Istraga.ba, R gospodin premijer je u julu 1995. godine učestvovao u prebacivanju zarobljenih srebreničkih Bošnjaka na mjesta na kojima su strijeljani. Osim toga, zaštićeni svjedok je dao iskaz na Sudu BiH da mu je Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica. I tu nastaje glavni problem.

Jedan od najvažnijih unutrašnjih zadataka cjelokupnog pravosudnog sistema trebao bi biti – totalna zaštita zaštićenih svjedoka. Status zaštićenog svjedoka za svakog bi profesionalca morao biti svetinja. Jer ako toga nema, onda znači da sistem praktično ne postoji, da ne garantuje ni minimum sigurnosti i da je kao takav – bezvrijedan. I još nešto, možda najbitnije – da svako unutar tog sistema snosi određenu odgovornost, a najviše – ljudi s njegovog vrha. Previše se ovakvih slučajeva nakupilo posljednjih godina u BiH da bi se moglo govoriti o izolovanom ekscesu.

Povodom ovog incidenta oglasile su se i međunarodne institucije stacionirane u BiH. Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini poručuju da”otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo, te stoga apelujemo na vlasti da sprovedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka. Mediji u svojem izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom”. U sličnom tonu javnosti se obratio i OHR.

Bosna i Hercegovina, ako hoće da imalo liči na državu, prije svega mora unaprijediti sistem zaštićenog svjedoka. Ali do tog je cilja dalek i težak put, ispresijecan stranačkim i osobnim interesima, korumpiranim uposlenicima i evidentnim destruktivnim namjerama sa samog vrha sistema.

About The Author