Pakistanski novinar osuđen na pet godina zatvora zbog terorizma

Novinar još od hapšenja prije godinu dana tvrdi da su vlasti krivotvorile dokaze protiv njega

Pakistanski novinar osuđen na pet godina zatvora zbog terorizma
Foto: Dawn.com

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su na ukidanje šokantne petogodišnje zatvorske kazne koja je izrečena pakistanskom novinaru Nasrullah Chaudhry zbog optužbe za terorizam.

Novinaru urdskog lista Nai Baat, Nasrullahu Chaudhryju, zatvorsku je kaznu izrekao antiteroristički sud u južnom gradu Karachiju i kažnjen je sa 15.000 rupija.

Uhapšen je u noći sa 9. na 10. novembra 2018. godina zbog navodnom posjedovanju dokumenata „koji potiču vjersku mržnju i džihad“, te je Chaudry optužen za povezanost s terorističkom organizacijom Al Qaede. Uvijek je negirao bilo kakvu vezu s terorističkim aktivistima ili da je posjedovao dokumente koji potiču zločine iz mržnje.

– Nakon istrage koja je trajala više od godinu dana, tužilaštvo nije uspjelo iznijeti nikakve dokaze o krivici Nasrullaha Chaudhryja – kazao je šef azijsko-pacifičkog Odjela RSF-a Daniel Bastard, pozivajući sud da poništi ovu krajnje nepravednu osudu i, u nedostatku dodatnih dokaza, ukinu sve daljnje postupke protiv njega.

Još od kako su ga uhapsili, pakistanski novinar tvrdi da su vlasti krivotvorile dokaze i cijeli slučaj. Radio je kao novinar 20 godina i ima jednoglasnu podršku pakistanskog Saveza novinara i Kluba novinara Karachi.

Pakistan je na 142. mjestu od 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medija RSF-a za 2019. godinu.

About The Author