Slučaj otete devojčice: Lažne vijesti i kršenje Kodeksa novinara

O potrazi za 12-godišnjom Monikom Karimanović tabloidi su bez zadrške objavljivali svaki detalj iz istrage, nagađajući šta se dogodilo sa djevojčicom

Slučaj otete devojčice: Lažne vijesti i kršenje Kodeksa novinara
Foto: Pixabay

Deset dana tokom kojih je trajala potraga za 12-godišnjom Monikom Karimanović tabloidi u Srbiji su bez zadrške objavljivali svaki detalj iz istrage, nagađali šta se dogodilo sa djevojčicom i dijelili stare intervjue sa već osuđivanim silovateljem za kog se sumnjalo da je oteo Moniku.

Politika i Srpski telegraf su na prvim izdanjima današnjih naslovnica objavili i lažne vijesti i nagađanja. Naime, Politika je najprije tvrdila da je otmičar uhapšen, a Srpski telegraf je riječ „silovana“ zamijenio rječju „zlostavljana“.

Prema analizi sadržaja Informer je u poslednjih deset dana o slučaju otete devojčice Monike Karamanović objavio više od 100 tekstova, Blic više od 80, a portal Republika više od 50.

U svim tim vijestima dominirala su nagađanja šta se djevojčici desilo, objavljivane su fotografije iz kola hitne pomoći nakon što je Monika pronađena, a Informer je tokom u više navrata nagađao i citirao „izvore“ iz KC Niš u kome se pitaju da li je devojčica silovana ili ne.

Gotovo svi tabloidi su objavljivali i šta je Monika nakon što su je pronašli navodno rekla policiji i ljekarima. Jedno od tih nagađanja šta se Moniki desilo objavio je i Srpski telegraf u prvoj verziji naslovnice. Naime, pored informacija da je Monika tokom otmice mučena i ošišana, tvrdili su i da je silovana.

Osim što ti podaci spadaju u strogo povjerljive medicinske podatke, oni i ne predstavljaju podatke od javnog interesa. Ipak, riječ silovana promijenjena je rječju „zlostavljana“.

Glavni i odgovorni urednik tog tabloida Milan Lađević odgovorio je na Twitteru na prozivke zbog čega je to uradio.

– Kako su informacije stizale, tako se mijenjala i naslovna strana, ali zvanicno objavljena naslovna je ona na kioscima“, napisao je Lađević u odgovoru na pitanja Slaviše Lekića i dodao da je njegova greška što se prva pdf. verzija naslovnice pojavila.

Naslovnu stranu promijenila je i Politika. Najprije su u prvoj verziji tvrdili da je otmičar uhapšen.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudio je naslovnicu „Srpskog telegrafa” kojom je prekršen Kodeks novinara Srbije objavljivanjem osjetljivih, ličnih podataka o zdravstvenom stanju dvanaestogodišnje djevojčice.

– Objavljivanje ličnih podataka kao što su podaci iz medicinskog kartona, pogotovo dvanaestogodišnjeg djeteta, ne može biti pravdano javnim interesom. Upravo suprotno, radi se o grubom nepoštovanju privatnosti i dostojanstva maloljetne žrtve – stoji u saopštenju.

Na urednike i medije apelirao je je i Savjet za štampu da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice.

Ocije ili su da je neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama.

– Uz sve što su već preživjeli, oni će do kraja života morati da se suočavaju s posljedicama onoga što je već objavljeno u medjima. Zbog toga molimo medije da imaju u vidu budućnost ovog djeteta, da pokažu bar malo iskrene empatije za nju i njenu porodicu i da sebi ne dozvole da je zarad tiraža ili „klikova“ dodatno traumatiziraju – zaključio je Savjet za štampu Srbije.

 

Izvor: Vesna Radojević / Raskrikavanje.rs

About The Author