BH novinari pozvali političare da prestanu s prozivanjem i etiketiranjem novinara

Nedopustivo je da Elmedin Konaković i Milorad Dodik vlastiti neprofesionalizam i nervozu “fakturišu” novinarima i medijima

BH novinari pozvali političare da prestanu s prozivanjem i etiketiranjem novinara

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je sve nosioce političkih funkcija u Bosni i Hercegovini da prestanu s prozivanjima, etiketiranjima i verbalnim napadima na novinare i medije.

– Takva vrsta ponašanja predstavlja otvoreni politički pritisak na medije i ograničavanje slobode izražavanja, koje nije u skladu s demokratskim principima i vrijednostima – poručili su iz Udruženja BH novinari.

Podsjećaju da su se ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković i predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u posljednja dva dan verbalno obrušili na novinare Klixa i BN Televizije jer su prenosili njihove izjave i postavljali im pitanja na pres- konferencijama.

Nakon što je portal Klix prenio izjavu ministra Konakovića u Zagrebu, on je direktno prozvao novinara ovog portala Senju Mahinića, kazavši da je Mahiniću “intriga da pravi priču” od svega što Konaković “lično radi”.

Konaković je otišao i korak dalje, te je u želji da novinare “nauči” kako da rade svoj posao kazao da prije nego što objave njegovu izjavu, koja je javno emitirana uz direktan prijenos, prvo trebaju nazvati njega da im potvrdi da je on stvarno rekao to što je rekao.

Istovremeno, Milorad Dodik je na pres-konferenciji u zgradi Vlade Republike Srpske verbalno napao novinare BN TV. Na pitanje novinarke o zloupotrebama javnih funkcija, Dodik joj je, umjesto odgovora, poručio da pored njenog imena treba da stoji riječ “podvala”.

Nakon što je na te uvrede reagirao novinar Vladimir Kovačević, koji je 2018. godine preživio pokušaj ubistva, Dodik mu je poručio da “svoje frustracije liječi negdje drugo”. Novinare BN-a Tijanu Milinković i Milana Kovača Dodik je nakon toga nazvao “paranoičnim”, te ih spriječio da mu postavljaju više pitanja.

– Ovo nije prvi put da Dodik i Konaković, bez ikakvog povoda, verbalno napadaju i javno targetiraju pojedine novinare i medije – navode iz Udruženja BH novinari, ističući da su u oba slučaja, u skladu sa profesionalnim normama, novinari radili svoj posao – prenijeli izjave političara i postavili im pitanja.

Nedopustivo je i za svaku osudu to što Elmedin Konaković i Milorad Dodik svoj vlastiti neprofesionalizam, nervozu i nesmotrenost pri davanju određenih izjava “fakturišu” novinarima i medijima, koji o tome samo izvještavaju.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su ovakvi verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara sve intenzivniji i agresivniji u periodu dok se u Republici Srpskoj, po direktivi Milorada Dodika, pripremaju izmjene zakona po kojima će kleveta postati krivično djelo.

Iz Udruženja BH novinari podsjećaju da su sloboda medija i sigurnost novinara jedan od temeljnih uslova za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, za koje se deklarativno zalažu i Dodik i Konaković.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author