“BORBA ZA SLOBODU” STANJE MEDIJA U KINI 2015.

Cilj projekta je pružiti podršku novinarima u Kini i braniti neovisnost medija u toj regiji, no i zabilježiti sve vrste nametnutih pritisaka i kontrole. Ovogodišnje Izvješće bilježi različite taktike kineske vlade koja ulaže velike napore u gušenju slobode medija, uključujući niz propisa koji ometaju rad novinarima. Izvješće prati niz pitanja koja utječu na rad domaćih […]

“BORBA ZA SLOBODU” STANJE MEDIJA U KINI 2015.

Cilj projekta je pružiti podršku novinarima u Kini i braniti neovisnost medija u toj regiji, no i zabilježiti sve vrste nametnutih pritisaka i kontrole. Ovogodišnje Izvješće bilježi različite taktike kineske vlade koja ulaže velike napore u gušenju slobode medija, uključujući niz propisa koji ometaju rad novinarima.

Izvješće prati niz pitanja koja utječu na rad domaćih novinara i medijskih radnika u Kini te stranih dopisnika, a prvi puta uključuje procjenu broja zatvorenih novinara i medijskih radnika te dokumentira 51 slučaj kršenja slobode medija, od čega neki datiraju iz 2009. U 2015. zabilježeni su veliki napori kineske vlade u smjeru gušenja slobode medija, uključujući izmjene zakona, administrativnih propisa i cenzuru.

IFJ u Izvješću zaključuje ”da je sloboda medija u Kini još u opasnosti, ali naglašava da postoji odlučnost novinara da nastave raditi svoj posao usprkos pritiscima vlasti i institucija. IFJ podupire rad medija koji, usprkos izazovnom okruženju, nastoje prenijeti priče iz Kine i izraziti stavove građana”.

Više na hnd.hr

About The Author