Propagandni narativi veliki dio rata u Ukrajini

Objektivno i profesionalno novinarstvo, borba protiv lažnih vijesti te rad po najvišim standardima još važnije danas nekad ikad ranije

Propagandni narativi veliki dio rata u Ukrajini

Ruska agresija na Ukrajinu vodi se svim sredstvima uključujući i informacijska, istaknuto je na današnjoj konferenciji o temi “Razvoj propagandnih narativa o Ukrajini” organiziranoj povodom godišnjice od početka rata u Ukrajini.

Konferencija, koja ima za cilj osnažiti saradnju i prepoznati potrebe medijske zajednice, okupila je novinare, fact-checkere, medijske profesionalce i članove akademske zajednice sa zapadnog Balkana, zemalja istočnog bloka, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Skup je otvorio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler koji je podsjetio da je prije godinu dana počeo pakao za 42 miliona Ukrajinaca, a tokom godine dana svijet je preplavljen strašnim slikama ubistava civila i masakra. No, rat se ne događa samo na bojištima, kaže Sattler, nego i na drugim mjestima, uključujući informacijski prostor.

– Ono što smo vidjeli prije godinu dana, ali je počelo mnogo ranije, su mehanizmi koje je razvila Ruska Federacija kako bi širila lažne vijesti i prebacila krivnju s njih na Ukrajinu, NATO, Evropsku uniju i Zapad globalno. To je postalo veoma snažno oružje u ovom ratu i tome se moramo suprotstaviti – naglasio je Sattler.

Naveo je da su objektivno i profesionalno novinarstvo, borba protiv lažnih vijesti te rad po najvišim standardima još važnije danas nekad ikad ranije, zbog čega je zahvalio svim novinarima i civilnom društvu koje svakodnevno radi u borbi protiv dezinformacija.

Na konferenciji se obratio i glavni urednik fact-checking portala StopFake iz Ukrajine Yevhen Fedchenko koji je kazao da je informacijski rat Rusije protiv Ukrajine počeo prije devet godina, a to je bio način da se prepozna kako će se stvari odvijati na terenu.

Kaže da je rat organiziran na temelju lažnih vijesti i propagande jer bi bez toga bilo vrlo teško zamisliti ratna dejstva bez ovog značajnog elementa. Takve dezinformacije se koriste za nastavak agresije i invazije s ciljem daljnjeg dehumaniziranja i prikazivanja Ukrajine kao propale države.

– Ukrajinci se na kraju rata ne nadaju samo pobjedi nego i pravdi protiv svih koji stoje iza ovakvog sistema dezinformacija jer je njihova odgovornost za sve ono što se dešava podjednaka kao i onih koji se bore na bojištima – zaključio je Fedchenko.

Neki od narativa koji su bili prisutni u dezinformacijskom svijetu ticali su se lažnih vijesti da Ukrajina razvija nuklearno i bio oružje što finansiraju Sjedinjene Američke Države, te da su nacisti pučem preuzeli vlast u Ukrajini, a prenosili su ih i ne samo anonimni portali nego i javni mediji.

Izvor: Radio Sarajevo/Fena

About The Author