Policija zadržala novinare koji izvještavaju o slučaju Navalny

Dopisnik CNN-a među pritvorenima zbog ‘kršenja javnog reda i mira’

Policija zadržala novinare koji izvještavaju o slučaju Navalny
Foto: https://newsbook.com

Međunarodni institut za štampu (IPI), globalna mreža urednika, rukovoditelja medija i vodećih novinara za slobodu medija, osudio je privođenje novinara koji su pratili protest podrške zatvorenom čelniku opozicije Alekseju Navaljnom u Rusiji.

Ove sedmice najmanje pet novinara i medijskih djelatnika privedeno je dok su izvještavali s područja gdje Navalny služi kaznu i trenutno se liječi od respiratorne bolesti, prenose mediji.

Među privedenima bili su i dopisnik CNN-a Matthew Chance i njegov snimatelj, kao i Ivan Slobodenyuk ruski novinar koji radi za Vot Tak TV, Dmitrij Nizovtsev voditelj YouTube kanala Navalny Headquarters i Dmitrij Kiselev iz izdanja Open Reporters.

Oni su pratili skup pro-Navalnyevih pristaša koji su se okupili ispred zatvora u Pokorovu tražeći bolju medicinsku zaštitu za otvorenog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je štrajkovao glađu i čije se zdravlje pogoršavalo.

Chance, međunarodni dopisnik CNN-a, objavio je sliku na Twitteru nakon pritvaranja, a potom je uslijedio još jedan tweet o tome da su on i njegov tim pušteni.

On je potvrdio da su novinari bili pritvoreni zajedno s aktivistima. Grupa je autobusom odvedena u policijsku stanicu, gdje su policajci provjerili njihove dokumente prije nego što su ih pustili.

Regionalno Ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je da je u Pokrovu uhapšeno ukupno devet osoba zbog “narušavanja javnog reda i mira”, a svih pet medijskih djelatnika pušteno je nakon nekoliko sati.

Prema medijskim izvještajima, novinari su privedeni zbog ometanja rada kolonije. Novinari će se navodno morati pojaviti pred policijom 21. aprila.

– Nepodnošljivo je da se na takav način potiskuje izvještavanje o opozicijskom pokretu u Rusiji. Pozivamo vlasti da zaustave upotrebu samovoljnih hapšenja i nasilja kao sredstva uznemiravanja, represije i zastrašivanja novinara – kazao je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen.

Kao što je IPI ranije izvijestio, stotine drugih novinara i medijskih djelatnika koji su pratili pro-Navaljne proteste početkom ove godine bili su izloženi proizvoljnim hapšenjima i policijskoj brutalnosti.

Prema izvještajima, tokom protesta privedeno je oko 11.000 ljudi, uključujući oko 200 novinara. U izjavi objavljenoj 18. marta Evropska unija kritizirala je pojačano rusko nasilje nad nezavisnim medijima, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja stanja slobode medija u Rusiji.

Aleksej Navaljni uhapšen je 17. januara kada se iz Berlina vratio u Moskvu, gdje je bio na liječenju od trovanja. Kao što su novinari otkrili, trovanje Navaljnog pripremili su hemičari Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB), a jedan hemičar kasnije je priznao da su pokušali ubiti Navaljnog.

Izvor: IPI

About The Author