UO BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od OSA-e hitno i javno očitovanje  povodom tvrdnji Milorada Dodika

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od Obavještano sigurne agencije BiH  (OSA) hitno i javno očitovanje  povodom tvrdnji Milorada Dodika, predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH,  o prisluškivanju  novinara deset medijskih kuća iz BiH, Srbije i Hrvatske. Na press konferenciji održanoj jučer u Sarajevu, predsjedavajući Dodik je ustvrdio da OSA prati, prisluškuje  i […]

UO BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od OSA-e hitno i javno očitovanje  povodom tvrdnji Milorada Dodika
Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od Obavještano sigurne agencije BiH  (OSA) hitno i javno očitovanje  povodom tvrdnji Milorada Dodika, predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH,  o prisluškivanju  novinara deset medijskih kuća iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Na press konferenciji održanoj jučer u Sarajevu, predsjedavajući Dodik je ustvrdio da OSA prati, prisluškuje  i „usmjerava“ novinare i medijske kuće sa ciljem „inkriminaciju politički nepodobnih ljudi“,  i tu je  tvrdnju potkrijepio  protokolarnim brojem naredbe agencije OSA (broja 05/1-4-1547/19) na osnovu koje se, navodno, vrši prisluškivanje.

UO BH novinara  izražava zabrinutost zbog ovog  ataka na medijske slobode u BiH i susjednim državama, kao i ugrožavanja sigurnosti novinara i zloupotrebe medija u politčke i druge, zakonom zabranjene svrhe. Praćenje, prisluškivanje i nadziranje novinara i medija  nedopustivi su u demokratskim društvima – nespojivi su sa zaštitom profesionalnog integriteta novinara i medija. U tom kontekstu, jednako su za novinarsku  zajednicu opasne i uznemirujuće informacije o mogućoj zloupotrebi ovlasti od strane  agencije OSA i miješanja u rad novinara,  kao i izjava  Milorada Dodika,  koji je te informacije iznio u javnom prostoru  BiH.  I jedna i druga strana moraju hitno i do kraja transparentno razjasniti ovaj skandalozni čin, koji je istovremeno teško kršenje medijskih sloboda i krivično djelo.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju se samo agencije OSA, već i Tužiteljstva  BiH i  Zajedničke  komisije Parlamenta BiH za nadzor  rada sigurnosnih agencija u BiH, kao i provođenje istrage i poduzimanje sankcja prema svima koji institucionalno ili personalno stoje iza ovog čina.

Ujedno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže reagiranje nadležnih međunarodnih organizacija i institucija na najnoviji slučaj kršenje medijskih sloboda u BiH i regiji.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

About The Author