Rusija blokira pristup web stranici vijesti The Bell

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u petak zapadne novinare da se neće tolerirati ako se budu ponašali neprofesionalno i grubo postupali s Rusijom

Rusija blokira pristup web stranici vijesti The Bell

Rusija je u blokirala pristup The Bellu, novinskoj kući koju je utemeljio jedan od vodećih ruskih novinara, posljednjoj web stranici koja je ugašena dok se Moskva obračunava s nezavisnim medijima.

Rusija je blokirala desetke stranica s vijestima otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu prošle godine, često ih optužujući za objavljivanje “lažnih” vijesti o onome što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

The Bell uglavnom pokriva poslovne vijesti i bio je jedan od rijetkih preostalih nezavisnih medijskih web stranica dostupnih nakon što su vlasti blokirale Mediazonu, Meduzu i Novaya Gazetu.

Prošle je godine rekla da će prestati izvještavati o sukobu u Ukrajini, navodeći opasnost za svoje novinare, ali je nastavila objavljivati priče o učincima invazije na ekonomiju.

Osnovala ju je 2017. godine Jelizaveta Osetinskaja, koja je prije uređivala Vedomosti i rusko izdanje Forbesa. I Osetinskaya i The Bell već su bili označeni kao “strani agenti” – subjekti koji su podvrgnuti pojačanom nadzoru vlasti.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u petak zapadne novinare da se neće tolerirati ako se budu ponašali neprofesionalno i grubo postupali s Rusijom ili njezinim narodom.

Ruski dužnosnici kažu da su neki mediji o ratu u Ukrajini izvještavali na duboko jednostran način, zanemarujući korijene sukoba i otvoreno se svrstavajući na stranu Ukrajine, pokazujući otvoreni i nesvjesni rasizam protiv Rusa.

Grupe za ljudska prava kažu da Rusija pokušava kontrolirati cjelokupni medijski krajolik blokirajući nezavisne novinske kuće, sprječavajući da njihovo izvještavanje o ratu dopre do običnih Rusa.

Izvor: Reuters

About The Author